De FBI en het NSA onderzoeken een cyberaanval op het Amerikaanse Citibank. Volgens The Wall Street Journal zijn de hackers met tientallen miljoenen dollars aan de haal. De bank ontkent de feiten.

De aanval kwam afgelopen zomer aan het licht, zo schrijft The Wall Street Journal, al sluiten onderzoekers van de Amerikaanse informatie- en veiligheidsdiensten niet uit dat ze al maanden daarvoor werd uitgevoerd. Volgens het artikel is het onbekend of het geld intussen al teruggevonden is.

De onderzoekers roken onraad, nadat ze in het internetverkeer IP-adressen ontdekten die ooit gebruikt werden door het Russian Business Network, een bende Russische cybercriminelen die sinds 2007 niet meer actief was geweest. Volgens de Amerikaanse zakenkrant hebben de leden zich nu gehergroepeerd om nieuwe aanvallen uit te voeren.

Citigroup, het moederbedrijf van Citibank, ontkent in een verklaring dat de aanval heeft plaatsgevonden. “Verhalen van een inbreuk in de Citi-systemen en de daaraan verwante verliezen, zijn vals”, klinkt het.

De bank zegt wel dat er pogingen tot inbraak geweest zijn, zoals dat wel vaker bij grote bedrijven gebeurt, maar die zouden mislukt zijn. Er zijn volgens Citibank dus geen grote sommen geld of klantengegevens gestolen. Een woordvoerder van de bank verklaarde dat de bewering dat de FBI de zaak onderzoekt eveneens fout is.

Update 11.30 uur:
The Wall Street Journal heeft een interne memo van Citibank bemachtigd, waarin opnieuw staat te lezen dat beschuldigingen van een succesvolle bankhack fout zijn. Wel zou er een geïsoleerd geval zijn, waarbij een klant een miljoen dollar verloor door fraude. Lees hier de volledige memo.

External links

Citibank