Wie een laptop van Asus heeft, loopt de minste kans op problemen. Toestellen van HP, Gateway en Acer scoren het slechtst in een onderzoek naar betrouwbaarheid van computers.

De studie werd uitgevoerd door Squaretrade, een bedrijf dat garantiediensten aanbiedt. Het baseert zich op statistieken van meer dan dertigduizend toestellen die het verzekert.

Asus komt in het onderzoek als beste uit de bus, meteen gevolgd door Toshiba. Berekend over een periode van twee jaar ging er bij iets minder dan tien procent van de toestellen iets stuk. Sony, Apple en Dell vullen de derde tot vijfde plaats met een faalratio van tien tot twaalf procent.

HP onderaan
De vier overige spelers zijn respectievelijk Lenovo, Acer, Gateway en HP. Opvallend is dat HP als grootste computerverkoper ter wereld als enige een faalpercentage van meer dan vijftien procent heeft.

Een op drie
Algemeen genomen schat Squaretrade dat 31 procent van alle laptops in de eerste drie jaar na aankoop een technisch probleem heeft. In twee derde van de gevallen ligt dit aan kapotte hardware, bij de overige gevallen gaat het om toevallige ongelukken. De betrouwbaarheidscijfers per merk houden weliswaar geen rekening met dit laatste.

Lees hier het volledige onderzoek.