Google.org, de filantropische tak van de Amerikaanse zoekmachine, brengt zijn gratis voorspeller van griepuitbraken Flu Trends naar België.Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Google.org, de filantropische tak van de Amerikaanse zoekmachine, brengt zijn gratis voorspeller van griepuitbraken Google Flu Trends naar Europa. Vanaf vandaag kunnen Belgen zo via Google Flu Trends kijken hoe groot de kans is dat ze volgende week ziek thuiszitten.

Google Flu Trends, dat eind 2008 in de Verenigde Staten werd geïntroduceerd, voorspelt de komst van een griepepidemie. Dat doet het aan de hand van zoektermen als ‘keelpijn’ of ‘dokter’ die gebruikers intikken. Het Amerikaanse bedrijf zegt op die manier de traditionele waarschuwingssystemen enkele weken voor te zijn, zodat sneller kan worden gereageerd op een epidemie.

Het bedrijf legt zijn bevindingen naast die van organisaties als het Amerikaanse Center for Disease Control (CDC) om zijn eigen nauwkeurigheid te kunnen toetsen. In Europa gaat het nu samenwerken met het European Center for Disease Control (ECDC), de Europese koepel voor ziektebestrijding.

Nog niet perfect
Volgens het hoofd van Google Flu Trends, Yossa Matias, proberen de onderzoekers bij hun analyse een scheiding te maken tussen informatiezoekers en zieke gebruikers die hun kwaal verholpen willen hebben.

Daarbij zijn zoektermen van belang die grofweg dezelfde trendlijn lijken te volgen als het aantal daadwerkelijke griepgevallen. Volgens Matias kunnen daar soms ook volstrekt willekeurige trends bij zitten, zoals de publieke opkomst bij hockeywedstrijden. “Het model is niet perfect”, geeft hij aan. “Maar we leren telkens bij en kunnen zo steeds nauwkeuriger te werk gaan.”

Google wil veelgebruikte zoektermen liever niet openbaar maken, omdat het bang is zo de resultaten te corrumperen.

Volgens Matias, hoogleraar aan de universiteit van Tel Aviv, heeft de veeltaligheid van Europa geen negatieve invloed op de snelheid van Google Flu Trends. “Dat is het mooie van cijfers. We zetten Nederlandse of Franse trefwoorden eerst om in data en combineren die achteraf.”

Grote Griepmeting
Viroloog Marc van Ranst van de universiteit van Leuven is aanwezig bij de officiële introductie van Flu Trends in Brussel. De specialist, die door de Belgische overheid is aangesteld als interministerieel commissaris influenza, zegt blij te zijn met de komst van de voorspeller. “We gaan dit natuurlijk niet als beleid inzetten, maar ik ben zeker van plan om het op de voet te volgen”, zegt hij.

Van Ranst geeft aan dat er in de Benelux al een middel is om nauwkeurig opkomende griepepidemieën te zien aankomen. “Via De Grote Griepmeting, met zo’n 8.000 Belgen en 24.000 Nederlanders, kunnen we griep van dag tot dag nauwkeurig in de gaten houden.”

Hij wil Flu Trends echter niet als overbodig afdoen, zeker niet nadat hij heeft gezien hoe nauwkeurig het de Belgische cijfers van de afgelopen vijf jaar op de voet volgt. “Bij Google is de schaal nu eenmaal veel groter. Je moet nooit de grote aantallen onderschatten.” 

External links

Google.org