De capaciteit van breedbandinternet blijft wereldwijd toenemen. Ten opzichte van vorig jaar steeg de gemiddelde downloadsnelheid in 66 onderzochte landen met 49 procent tot 4,75 megabit per seconde. De gemiddelde uploadsnelheid steeg zelfs met 69 procent tot 1,3 Mbps.

In de gecombineerde lijst van breedbandpenetratie en -kwaliteit zakt België van plaats 17 naar 20. Zuid-Korea neemt de eerste plaats over van Japan. Dankzij het ICT-beleid van de regering verkreeg Zuid-Korea een breedbandpenetratie van nagenoeg 100 procent.

Zweden voert de Europese lijst aan. In tegenstelling tot andere dunbevolkte landen wisten zij de breedbandkwaliteit voor plattelands- en stadsbewoners gelijk te houden. Wereldwijs staan de Zweden vierde, meteen gevolgd door Zwitserland en Nederland.

Breedband in de stad
De studie onderzocht ook de breedbandkwaliteit in steden. Daarin scoort Japan het best met drie steden in de top vier. Ze hebben alle een breedbandkwaliteitsscore van 70 en hoger. Om de toepassingen van de toekomst vlot te gebruiken, is een score van 50 en hoger nodig. Voor de huidige internettoepassingen is een score van minstens 30 nodig. Brussel prijkt op plaats 45 met een score van 36,69, kort gevolgd door Antwerpen op plaats 48 met 35,60. Rotterdam neemt de elfde plaats in met 54,48.

Het onderzoeksteam berekende ook de gemiddelde kwaliteit van mobiel internet in de wereld. Via Wifi-verbindingen kunnen gebruikers rekenen op een breedbandscore van 25, net voldoende voor gebruikelijke mobiele internettoepassingen. Bij de 3G of 3G+ gsm-verbindingen valt de score terug tot amper 1 omwille van de lage uploadsnelheden.

In opdracht van Cisco
De studie werd voor het tweede opeenvolgende jaar gevoerd door onderzoekers van de Saïd Business School uit Oxford en de Universiteit van Oviedo uit Spanje. Ze peilden naar de kwaliteit van breedbandverbindingen in de wereld in opdracht van Cisco. In 62 van de 66 onderzochte landen verbeterde de kwaliteit van breedband voor de consument.

De onderzoekers bepaalden de gemiddelde snelheid aan de hand van 24 miljoen lokale breedbandpeilingen.