Van alle Europeanen gebruikt 56 procent regelmatig het internet. Tegelijk heeft een derde van de bevolking nog nooit gesurft. Dat becijferde de Europese Commissie in een grootschalig onderzoek naar de digitale economie.

Niet onverwacht merkt het rapport dat jongeren van 16 tot 24 jaar het actiefst zijn op internet. Twee derde van hen gebruikt het web elke dag. Opvallend is dat 35 procent van de jongeren aangeeft dat ze niet willen betalen voor online materiaal.

Toch is het net de jonge generatie die voor online diensten betaalt. Tien procent van hen heeft al eens online geld uitgegeven, waar het Europees gemiddelde de helft lager ligt. Als we dat uitbreiden naar het kopen van producten, dan valt op dat slechts zeven procent van alle kopers buiten de eigen landsgrenzen gaat.

Europa is blij met de vooruitgang, maar benadrukt dat er nog werk aan de winkel is. Een voorbeeld daarvan is dat een derde van de Europeanen het internet nog nooit heeft gebruikt.

En in België?
Volgens de Europese Commissie is ons land doorgaans beter ontwikkeld dan het EU-gemiddelde, al zijn we geen koplopers. Wel krijgen we complimenten over het zo goed als nationaal dekkend breedbandnetwerk, wat in het buitenland minder het geval is.

De infrastructuur voor mobiel internet (via het gsm-netwerk) kan volgens Europa wel verbeterd worden, gezien we daar onder het Europees gemiddelde zitten. Het rapport maakt geen melding over de lokale prijzen en datavolumes bij vast of mobiel internet.

Lees hieronder het volledige rapport met alle nationale resultaten.