Microsoft lanceert volgende week een publieke bèta van zijn gratis antimalwareproduct. Dat zal niet Morro maar Microsoft Security Essentials heten. Niet onverwacht reageert Symantec kritisch op de concurrentie uit Redmond.

De beveiligingssoftware werkt in de eerste plaats vanaf de pc. Dat wil zeggen dat het programma veranderingen op je computer zal vergelijken met bekende malwarehandtekeningen (zogeheten signatures).

Verse malware
Als er niets wordt gevonden, neemt de software contact op met de server bij Microsoft. Die kijkt of er nieuwe handtekeningen beschikbaar zijn. Mocht het om verse malware gaan, dan wordt de verdachte handeling meteen opgenomen als een nieuwe handtekening.

De publieke bèta zal voorlopig enkel in de Verenigde Staten, Brazillië en Israël beschikbaar zijn. Later volgt nog een Chinese versie.

Misleidend
Niet onverwacht zorgt een gratis beveiligingsproduct van Microsoft voor flink wat kritiek en scepsis uit de antivirussector. Volgens Symantec is het programma misleidend en kan het niet voldoende beveiligen. Het bedrijf omschrijft Security Essentials als een uitgeklede versie van Windows Live Onecare.

"Consumenten hebben minimaal firewall, antispam en identiteitsbeveiliging nodig", klinkt het in een mededeling. "Deze bescherming is alleen maar beschikbaar met een volledig pakket voor internetveiligheid, gemaakt door beveiligingsdeskundigen." Niet toevallig biedt Symantec zelf zo’n oplossing aan.