Antivirusbedrijf Panda Security komt met een gratis scanner, gebaseerd op thin client-beveiliging. Via een internetverbinding biedt het product permanent bescherming. Dit heeft Pedro Bustamante, directeur van Panda’s Retail Customer Unit, vorige week bekendgemaakt tijdens een presentatie op het hoofdkantoor in Bilbao.

De nieuwe scanner, die Panda Cloud Antivirus gaat heten, zit in the cloud. Dit wil zeggen dat het gedrag van programma’s niet lokaal wordt geanalyseerd, maar op afstand met inzet van de servers van Panda.

Op de pc zelf hoeft slechts een licht programma geïnstalleerd te worden dat circa 17 MB RAM vereist. Deze toepassing biedt bescherming wanneer de computer geen internetverbinding heeft en er bijvoorbeeld een usb-stick wordt ingeplugd.


Brongebruik van Cloud Antivirus volgens Panda

Rudimentair
De software wordt op 29 april gelanceerd in een bètaversie, tegelijk met de site Cloudantivirus.com. Aanvankelijk zal de scanner rudimentaire bescherming bieden. Na de bèta worden meer technologieën toegevoegd, zoals webscanning en mailscanning.

Via nog te lanceren online fora zullen gebruikers kunnen communiceren met Panda en elkaar. Ook zal Panda zijn datacloud publiekelijk inzichtelijk maken, zodat gebruikers de malwareactiviteit in realtime kunnen volgen.

Panda komt met gratis AVG-concurrent

Collective Intelligence
De nieuwe scanner maakt gebruik van Collective Intelligence. Panda gebruikt dit cloud-scanningsysteem al enkele jaren. Zijn online scanner Activescan is er op gebaseerd en Panda’s verpakte antivirusproducten voor consumenten leunen er ook op.

Bij Collective Intelligence dienen de pc’s van klanten als ‘sensors’ die bestanden doorsturen naar een serverpark. De servers analyseren de bestanden en detecteren eventuele malware met een hele reeks tools. Dit gebeurt allemaal automatisch. Alleen de twijfelgevallen worden doorgestuurd naar het laboratorium in Bilbao voor handmatige analyse – volgens technisch directeur Luis Corrons gaat het om slechts 0,4 procent van de samples.

Rekenkracht
Dankzij deze geautomatiseerde aanpak kan Panda snel reageren op bedreigingen en grote hoeveelheden malware verschalken. Het serverpark beschikt over de vereiste rekenkracht om complexere berekeningen uit te voeren. De meeste signatuurbestanden worden in de cloud bewaard, waardoor gebruikers zo min mogelijk signaturen naar hun pc hoeven te downloaden.

Hoe meer deelnemers, des te meer informatie Panda krijgt en des te grondiger dus het systeem. Daarom is het voor Panda van belang om meer klanten te vergaren, zij het dan via een gratis scanner. Vreest het bedrijf niet dat het hiermee de markt voor zijn eigen verpakte en betaalde antivirusproducten verpest?

"We verwachten kannibalisatie van onze betaalde software", antwoordt Pedro Bustamante. "Maar we kunnen beter onszelf beschadigen dan dat anderen dat doen."

Bovendien vormen de kopers van verpakte antivirussoftware waarschijnlijk een ander publiek dan de afnemers van een cloudscanner, voegt hij eraan toe. In die tweede categorie zou je eerder de meer gevorderde gebruikers verwachten, zeg maar de AVG-aanhangers.

Panda overweegt overigens wel om op een later tijdstip betaalde abonnementsmodellen in te stellen voor bijvoorbeeld zakelijke gebruikers, om zo nog wat te verdienen aan zijn Cloud Antivirus.

45.000 dagelijke samples
Het Spaanse antivirusbedrijf gelooft rotsvast dat zijn Collective Intelligence-model het enige duurzame is voor de toekomst. Reden is de hoeveelheid malware die onstuitbaar toeneemt. "Meer dan achthonderd onderzoekers zouden nodig zijn om 45.000 dagelijkse nieuwe malwaresamples te verwerken", illustreert onderzoeker Pedro Uria van Panda Research.

Bovendien is de malware steeds lastiger te detecteren, wat meer rekenkracht vereist. Rekenkracht waarvoor de klant zijn processor liever niet ter beschikking stelt.

Wanneer de malware complexer wordt, kan Panda nieuwe tools en berekeningen aan de cloud toevoegen zonder dat dit de systemen van klanten vertraagt, legt hij uit. De applicatie op de pc hoeft slechts te worden geüpdatet om bijvoorbeeld andere informatie op te vragen.

External links

Panda