Volgens een studie wil 84 procent van de werknemers in de IT-sector volgend jaar nog niet upgraden naar Windows 7, ondanks de goede reacties van bètatesters.

De studie, die IT-bedrijf Kace uitvoerde bij meer dan elfhonderd IT-werknemers, wijst uit dat de problemen met Windows Vista de voornaamste reden voor die terughoudendheid zijn. Ook eventuele compatibiliteitsproblemen met oudere softwarepakketten, de kostprijs en de huidige economische situatie zorgen voor bezorgdheid.

Vista liefst overslaan
83 procent van de ondervraagden zou liefst zelfs volledig Windows Vista overslaan, en later rechtstreeks van XP naar Windows 7 upgraden. 50 procent overweegt zelfs serieus om over te stappen naar Mac OS of Linux. Dat is bijna tien procent meer dan vorig jaar, toen een vergelijkbare studie werd afgenomen. Grootte speelt ook geen rol: volgens het onderzoek staan IT-afdelingen van zowel kleine bedrijven als multinationals niet te springen om te upgraden.

“Ons onderzoek wijst uit dat, ondanks het algemene enthousiasme voor Windows 7, bedrijven toch hun twijfels hebben bij vroeg upgraden”, vertelt Diane Hagglund, auteur van de studie. “Ze zijn erg voorzichtig. Door de negatieve gevoelens over Vista kijken ze erg wantrouwig naar de nieuwe Windows-versie”.

De bevindingen in een notendop:

  • 84% van de respondenten wil zijn bestaande Windows-installatie niet upgraden naar Windows 7
  • 72% wil niet upgraden naar Windows 7 en is niet bezorgd over het gebruiken van een verouderd besturingssysteem
  • 50% overweegt over te stappen naar een ander besturingssysteem. 27% zou het liefst naar Mac OS overschakelen.
  • Economische redenen, zoals onaangepaste budgetten en een tekort aan werkkrachten door besparingen, zijn de belangrijkste redenen om niet onmiddellijk over te stappen naar Windows 7.