Eerder deze maand raadden we verschillende Linux-applicaties aan die je kan gebruiken als Office- en Photoshop-alternatief en om je media af te spelen. Om de mogelijkheden van Linux volledig te ontsluiten, dien je echter meer software te installeren. Wat doe je bijvoorbeeld als je computer onverwachts crasht en hoe bel je gratis naar je vrienden? We leggen het uit in dit artikel.

Cronopete

Niemand ziet zijn geliefde bestanden graag verloren gaan, daarom kan je op Linux back-upsoftware installeren. Cronopete is hier een mooi voorbeeld van. De applicatie is erg gebruiksvriendelijk, heeft een mooie interface en laat je toe bestanden op een externe harde schijf te back-uppen.

Standaard zal de software je bestanden ieder uur nakijken voor veranderingen. Indien een file in deze periode niet is veranderd, zal Cronopete enkel een link naar het bestand bewaren in plaats van een kopie te maken. Op deze manier wordt enkel het noodzakelijke geback-upt en wordt er geen opslagruimte verspild.

cronopete_big

Jitsi

Skype heeft dit jaar een update gekregen op alle platformen behalve Linux. Gelukkig bestaan er voldoende alternatieven die wel geregeld updates ontvangen. Eén hiervan is Jitsi, dat je kan gebruiken voor instant messaging en videogesprekken. Het heeft een sobere interface, maar is rijkelijk voorzien van functies.

Doordat Jitsi in Java is geschreven, kan het op Linux, macOS en Windows worden gebruikt. Je hoeft dus geen schrik te hebben dat je stap naar Linux je gescheiden zal houden van vrienden en familie. Jammer genoeg maakt maakt het gebruik van Java de software eveneens zwaarder.

jitsi

Ben jij een Linux-gebruiker en wil je meer handige applicaties leren kennen? Lees dan zeker onze andere drie delen.