Er zijn tal van (gratis) fotoviewers beschikbaar. Dat beseffen ook de makers van Maverick Photo Viewer, maar ze maken zich sterk dat er weinig andere programma’s zo gebruiksvriendelijk en snel werken, met een minimale ballast voor je systeem en zo makkelijk aanpasbaar aan de wensen van de gebruiker.

Tijdens de installatie krijg je alvast de gelegenheid zelf te bepalen aan welke bestandsformaten het programma zichzelf mag koppelen: er zijn maar liefst 36 formaten waarmee het Maverick Photo Viewer overweg kan. Overigens kan je deze bestandsassociaties ook naderhand nog wijzigen, vanuit het instellingenmenu.

Het klopt alvast dat de interface behoorlijk minimalistisch is. Standaard krijg je achtereenvolgens de twee foto’s te zien die de makers als voorbeeldbestanden in de programmamap hebben geplaatst, en het duurde even voor we door hadden hoe we onze eigen fotomappen konden bekijken. Dat doe je namelijk simpelweg door een willekeurig foto uit de fotomap naar het venster van Maverick Photo Viewer te verslepen of door het fotobestand met de rechtermuisknop aan te klikken en via Kopiëren naar de optie Maverick Photo Viewer te selecteren.

Wanneer je met de muisaanwijzer over een getoonde foto gaat, verschijnt onderaan een bescheiden menubalk. Van hieruit kun je door de opeenvolgende foto’s bladeren, het programmavenster schermvullend maken, gedetailleerde informatie over het fotobestand opvragen (in de vorm van een overlay), de getoonde foto in twee richtingen roteren en ook verwijderen.

Meer opties komen tevoorschijn wanneer je het programmamenu opent, (door de foto met de rechtermuisknop aan te klikken. Je treft hier functies aan als: het (her)sorteren op basis van naam, datum of grootte, de foto instellen als bureaubladachtergrond of favicon, in- en uitzoomen, bewaren in een van de vele ondersteunde formaten, aanpassen van gamma, helderheid en contrast, enz.

Naar eigen zeggen hebben de makers van Maverick Photo Viewer zich op de originele versies – die zonder al te veel toeters en bellen – van het eens zo populaire ACDSee gebaseerd. En dat kan kloppen, want tal van sneltoetsen die in dat programma beschikbaar waren vinden we ook in Maverick Photo Viewer terug. We telden er bijna 50 – mooi meegenomen voor vingervlugge fotoliefhebbers dus.