Er zijn heel wat fotobewerkingsprogramma’s waarvan de functionaliteit gevoelig kan worden uitgebreid met behulp van plug-ins. Wellicht het bekendste programma is Photoshop, waar heel wat uitstekende plug-ins voor beschikbaar zijn. De Google Nik Collection bevat een 7-tal van deze plug-ins en die zijn een tijd geleden helemaal gratis geworden.

Tijdens de installatie Google Nik Collection krijg je de gelegenheid aan te geven voor welke (reeds geïnstalleerde) foto-editors – zoals Photoshop, Photoshop Elements en LIghtroom – je de bijhorende reeks plug-ins wil installeren. Het is echter ook mogelijk de plug-ins als zelfstandige tools te gebruiken door die vanuit de installatiemap op te starten (standaard is dat c:\program files\google\nik collection). In principe is het ook mogelijk deze plug-ins, met de extensie .8bf, in de gratis fotobewerker Gimp te integreren (met behulp van de tool pspi, http://the-tml.net/gimp/pspi.html) maar dat blijkt toch niet goed te functioneren.

Plug-ins

Over welke plug-ins gaat het concreet? Tot de wat mindere goden zouden we Dfine, Sharpener Pro en Viveza durven te rekenen. Dfine is een tool om ‘ruis’ in je afbeeldingen te reduceren. Dat kan zowel automatisch als manueel. Sharpener Pro maakt de plaatjes scherper, waarbij het onderscheid wordt gemaakt tussen ‘input sharpening’ (afkomstig van de camera of lens) en ‘output sharpening’, waarbij je de afbeeldingen zelf optimaliseert met het oog op afdrukken of op diverse weergave-apparaten. Viveza is zowat het equivalent van de ‘dodging’ en ‘burning’ tools, maar dan voor kleurenfoto’s.

De overige vier filters zijn werkelijk uitstekend. Een ervan is Analog Efex dat het uitzicht van oude films en doka-technieken aan je afbeeldingen geeft door het toepassen van allerlei fijne effecten. Color Efex dan weer is een veelzijdige effectengenerator waarbij je diverse effecten ook kan combineren. HDR Efex maakt gebruik van allerlei HDR-algoritmes en andere optimalisatietechnieken. Silver Efex ten slotte is een krachtige zwart/wit-conversietool die een combinatie toelaat van vooraf ingestelde effecten en eigen manipulaties.

Toegegeven, er zit enige overlapping in deze filtertools, maar het blijft een absoluut handige toevoeging voor je favoriete fotobewerker. We geven nog even mee dat deze toolset beschikbaar is voor zowel Windows als Mac.