Op een virtueel toetsenbord van een smartphone heb je er weinig aan, maar moet je nog geregeld lappen tekst intikken met een klassiek toetsenbord op je laptop of pc, dan komt accuraat en snel typen goed van pas. Blind typen dus, en bij voorkeur met tien vingers. Rapid Typing Tutor schotelt je aangepaste oefeningen voor.

Rapid Typing Tutor is in verschillende talen beschikbaar, waaronder het Nederlands, en bestaat tevens in een portable versie.

Het programma biedt je gegradeerde oefeningen aan, telkens georganiseerd rond specifieke toetsgroepen. Je kunt echter zelf de volgorde van de oefeningen bepalen en bepaalde oefeningen schrappen, maar ook eigen oefeningen (met eigen tekst) toevoegen. Bestaande oefeningen exporteren en in een andere Rapid Typing Tutor-instantie importeren is ook mogelijk.

Elke les laat zich ook nauwgezet (her)parametriseren. Het is bijvoorbeeld mogelijk aan te geven wat er moet gebeuren als de gebruiker een foute toets indrukt: gewoon verder gaan, eerst corrigeren via de backspace-toets of wachten op de juiste toetsaanslag. Ook de doelstellingen van de cursus (snelheid, foutpercentage en duurtijd) laten zich aanpassen evenals de wachttijd of de totale duurtijd.

Via een virtueel en kleurrijk toetsenbord krijg je visuele feedback over de exacte locatie van elke in te tikken toets. De tool voorziet in drie moeilijkheidsgraden en na elke oefening krijg je statistische informatie waaruit je je vorderingen kunt aflezen en waaruit je kun afleiden welke toetsen voor jou de grootste struikelblokken vormen. Rapid Typing Tutor laat je ook toe met meerdere gebruikers tegelijk te werken, waarbij een centrale figuur op elk moment de vorderingen van elke gebruiker afzonderlijk kan checken.

Kortom, Rapid Typing Tutor lijkt ons prima geschikt om jezelf of iemand anders het ‘tienvingersysteem’ euh… in de vingers te laten krijgen.