Of je nu je game-avonturen wilt vastleggen, of iemand een handje wilt toesteken door middel van een instructievideo, er zijn altijd wel scenario’s te bedenken waarin het nuttig is om vast te leggen wat er op je scherm gebeurt. Dan hebben we het niet over screenshots, maar over echte video’s die integraal tonen wat jij ook ziet. Zo doe je dat op Mac.

Stap 1: Ingebouwd

Zoals vaak heeft Apple op zijn macOS een ingebouwde oplossing voor iets waar je op Windows een apart programma voor nodig hebt. Bovendien gaat het met QuickTime over een programma dat je voor nog vele andere zaken kan inzetten. Het programma up-to-date houden, is daarom geen overbodige luxe – al is het dat op Windows wel dankzij de vele overbodige updatemeldingen. QuickTime vind je in de Launchpad, in de map OVERIGE. Klik op het icoontje om het programma te starten.

Stap 2: Instellen

Eens je het programma hebt geopend, krijg je bovenaan al je opties te zien in de balk. Ga naar BESTAND, klik op NIEUWE SCHERMOPNAME en je krijgt het benodigde dialoogvenster. Naast de grote, rode opnameknop zie je nog een klein pijltje staan. Als je daarop klikt, krijg je enkele opties te zien. Daar moet je onder meer kiezen waarmee je het geluid wilt vastleggen. Wil je de microfoon van de ingebouwde webcam van je Macbook gebruiken, of gebruik je liever een extern exemplaar van bijvoorbeeld een headset? Het is alleszins aan te raden om een microfoon te selecteren wanneer je iets wilt uitleggen, al kan je altijd nadien tekst toevoegen op het scherm via bijvoorbeeld iMovie. Tip: wil je meteen tekst tonen, open dan de kladblok, waarin je terstond kan typen.

Stap 3: Zichtbaarheid

Voor instructievideo’s kan het heel handig zijn als je ervoor zorgt dat je muiskliks zichtbaar zijn. In het kleine instellingenmenu van daarnet kan je namelijk kiezen om je muisbewegingen te doen verdwijnen. Dat is goed wanneer je een gamevideo maakt en je geen overbodige muis in de weg wilt hebben staan, maar wanneer je iemand iets wilt uitleggen, is het veel makkelijker als die persoon kan zien waarop hij juist moet klikken.

Stap 4: Afwerking

Wanneer je op de rode opnameknop klikt, minimaliseert het programma zichzelf. Na de opname, krijg je in Quicktime zelf de mogelijkheid om enkele oneffenheden weg te werken. Leuk en handig, maar de opties zijn niet erg uitgebreid. Wil je meer kunnen doen, dan loont het om eens te kijken wat je kan doen met iMovie. Zoek je een programma waar je meteen alles in één programma kan doen, dan kan je weer gaan kijken naar externe applicaties als Open Broadcaster Software. Alvast veel plezier gewenst.