scan smartphone papier

Heb je vlug een scan nodig van een document, maar geen scanner in de buurt? Je smartphone kan instaan als vervanger. Bovendien heb je ook met je mobiele toestel toegang tot OCR-technologie die de tekst in digitale vorm doorzoekbaar maakt.

Quasi-professionele scan

De nieuwe en gratis app Adobe Scan kan uitpakken met deze handigheid. De documenten die je met het programma scant zijn dus te doorzoeken op woorden, net alsof je de tekst zelf had ingetikt op je toestel en niet gewoon gefotografeerd. Je hoeft bovendien niet te beperken tot papier: je kan hetzelfde doen met whiteboards of powerpoints die je met de app vastlegt.

Om Adobe Scan te gebruik heb je wel een Adobe account nodig, dat gratis is aan te maken. Wie een betalend profiel heeft, krijgt in de app toegang tot extra’s zoals organisatie- en integratiefuncties met Adobes andere diensten.

Adobe Scan laat ook softwarebewerkingen op je foto los, waarbij onderdelen die geen tekst zijn (een tafel, een bureau) weggewerkt worden en men het beeld ook verbetert op vlak van helderheid en perspectief. Het eindresultaat lijkt op wat een professionele scanner zou kunnen produceren. Wanneer je de foto als pdf opslaat, bewerkt Adobe deze met OCR-software en kan je met het doorzoeken beginnen.

De app is beschikbaar voor Android in de Google Play Store, en voor iOS in de iTunesbibliotheek.