assistivetouch

Niet alle functies van iOS zijn even vlug op te roepen. Soms zitten ze begraven onder enkele menu’s, voor andere moet je verschillende vingergebaren uitvoeren, wat in sommige situaties niet altijd lukt. Zou je die acties graag sneller willen uitvoeren, dan kan je gebruik maken van AssistiveTouch, het sneltoets-menu dat Apple in het systeem heeft ingebouwd. Het is ook een slim hulpmiddeltje om de home-knop te gebruiken als het fysiek indrukken problemen geeft.

Inschakelen

Je kan AssistiveTouch op drie verschillende manieren inschakelen. Ofwel open je de instellingen en klik je op Algemeen, Toegankelijkheid en activeer je hier de functie. Je kan in het onderdeel Toegankelijkheid ook via Activeringsknop gaan om hetzelfde te doen, AssistiveTouch staat hier onderaan een lijst. Met een stemcommando gaat ook. Maak Siri wakker en vraag haar “Turn on AssitiveTouch”.

Sneltoetsen

Met AssistiveTouch verschijnt er een knop op je display. Als je erop klikt vergroot het naar een menu waarin de sneltoetsen beschikbaar zijn. Het venster zelf is te verslepen op je display naar waar je het ook wil neerzetten. Via het menu kan je onder andere de home-knop snel gebruiken en het berichtencentrum openen. Via Apparaat voer je acties uit zoals het aanpassen van het volume of het vergrendelen van je toestel. De Aangepast-knop leidt je naar een menu waarin je zelf gebaren kan instellen.

Je hebt waarschijnlijk wat tijd nodig om gewoon te worden aan AssistiveTouch en je oude iOS-routines aan te passen. Als je je er op toelegt, haal je er op termijn tijdswinst uit.