Sinds OS X Mountain Lion, ook wel gekend als OS X 10.8, zijn Mac-computers beter beschermt wanneer hun eigenaar probeert om een app of programma te installeren waarvan niet zeker is of dat volledig te vertrouwen valt. Die functie heet Gatekeeper. Probeer je toch een onbetrouwbaar programma te installeren, dan zal die poging geblokkeerd worden.

Betrouwbaar

Het is niet altijd eenvoudig om na te gaan of een app te vertrouwen is. De gouden regel is natuurlijk dat als hij verschijnt in de app store, je je geen zorgen moet maken. Apple heeft echter voorzien dat je ook buiten de App Store om toch nog redelijk beveiligd bent, namelijk wanneer je iets probeert te installeren waarvan de ontwikkelaar bekend is bij de fruitteler. Dat downloadbestand krijgt dan een certificaat mee dat door de Gatekeeper wordt goedgekeurd. Wil je iets installeren buiten de Store om, waarvan de ontwikkelaar onbekend is in Cupertino, dan moet je even je instellingen aanpassen.

Mac store

Wil je steeds op zeker spelen, dan gebruik je natuurlijk altijd de Mac App Store van Apple. Hierin vindt je enkel programma’s die Apple veilig acht en bijgevolg allemaal een geldig certificaat bezitten. Probeer je een van de programma’s hieruit te installeren, dan zal dat altijd lukken, op een veilige manier. Let wel op dat je niet per ongeluk een betalende app downloadt wanneer je dat niet wilt.

stap 3

Gesloten poort

Vind je de gewenste applicatie niet in de App Store, dan moet je het web op. Zoek via Google of ga rechtstreeks naar de plek waarvan je weet dat je het nodige zult vinden. Download het programma dat je nodig hebt en ga naar je Downloads-map. Daar klik je op het programma, het .dmg-bestandje, en dan zal je een foutmelding te zien krijgen. Wie al eens vaker iets installeert, zal natuurlijk weten dat deze weigering op geen enkel manier een eindpunt vormt voor je zoektocht. 

Voor één keer

Ben je ervan overtuigd dat het programma wel te vertrouwen is, dan kan je de waarschuwing uit de vorige stap omzeilen. Ga naar je Instellingen en klik daar op Security & Privacy. In het tweede vak zal je daar Allow apps downloaded from: zien staan. Normaal gezien staan de drie opties, Mac App Store, Mac App Store and identified developers en Anywhere in een lichtgrijze tint en kan je dit niet veranderen (wil je dat toch, dan klik je eerst op het slotje onderaan; voor deze workshop is dat niet nodig).

Onder de optie Anywhere zal je ook het programma zien staan dat je net trachtte te openen. Daarnaast zal je de optie Open Anyway zien staan. Klik hierop om eenmalig je Gatekeeper te omzeilen, zonder je computer kwetsbaar te maken voor malware van de toekomst.

stap 4