Facebook-gebruikers met een Android-telefoon klagen al gedurende enige tijd over de app van het sociale medium. De applicatie zou een last zijn voor de batterij van je toestel en doet de prestaties van je smartphone kelderen. Android-blogger Russell Holly en enkele Reddit-gebruikers namen daarom de tijd om de prestaties van hun smartphone te testen wanneer de app niet geïnstalleerd is.

De gebruikers noteerden de tijden die het duurde om 15 verschillende apps op te starten. Hierna verwijderden ze de Facebook- en Facebook Messenger-apps van hun toestellen en startten dezelfde apps wederom op. Er was een verschil in opstarttijden van maar liefst 15 procent.

Behalve je smartphone vertragen, doen de Facebook-apps de autonomie van je toestel eveneens verslechteren. Om dit te testen vergeleek Tech World Zone de autonomie van een Huawei Nexus 6P wanneer de Facebook-app wel en niet geïnstalleerd was. Zonder Facebook-app ging de batterij van de smartphone 20 procent langer mee.

Ondanks deze testresultaten zal Facebook niet bovenaan de lijst prijken wanneer je op je smartphone nakijkt welke apps het meeste energie verbruiken. Tech World Zone merkte echter op dat onder andere Android framework en Android OS meer energie verbruikten wanneer de Facebook-app geïnstalleerd was. Deze software wordt gebruikt als ondersteuning voor applicaties die op de achtergrond taken uitvoeren. Hierdoor lijkt het dat Facebook weinig energie verbruikt, terwijl het op de achtergrond wel je batterij aan het leegzuigen is.