oude apparatuur
Photo by Luis Villasmil on Unsplash

Ben je op zoek naar een nieuwe telefoon of laptop, maar is je oude toestel eigenlijk nog goed bruikbaar? Dan kun je erover nadenken om je oude apparatuur te verkopen om bijvoorbeeld een gedeelte van de kosten van een nieuwe aankoop te dekken. Maar hoeveel is je apparatuur nog waard? Dat hangt af van verschillende dingen zoals de leeftijd, de specificaties en markttrends. In dit artikel bekijken we wat je kan verwachten qua verkoopprijs en wat de mogelijkheden zijn als je je oude apparatuur verkoopt.

Je laptop verkopen

De leeftijd en het model van je laptop zijn het belangrijkst bij het bepalen van de verkoopprijs. Nieuwe modellen en high-end laptops behouden hun waarde beter dan oudere of budgetmodellen. Merken zoals Apple, Dell en Lenovo hebben over het algemeen een hogere doorverkoopwaarde. Een MacBook Pro uit 2020 zal bijvoorbeeld meer opleveren dan een budgetmodel van Acer uit hetzelfde jaar.

Specificaties

De technische specificaties van je laptop, zoals de processor, het RAM-geheugen, de opslagcapaciteit en de grafische kaart, spelen de grootste rol bij het bepalen van de verkoopprijs. Een laptop met een krachtige Intel Core i7-processor, 16GB RAM en een SSD van 512GB zal aanzienlijk meer waard zijn dan een vergelijkbaar model met een Intel Core i3, 4GB RAM en een traditionele harde schijf. De conditie van je laptop is ook belangrijk. Een goed onderhouden laptop zonder fysieke schade, met een goed functionerend scherm en toetsenbord, zal meer opleveren. Zorg ervoor dat je de laptop schoonmaakt en eventuele persoonlijke gegevens eerst verwijdert voordat je hem te koop aanbiedt.

Waar verkoop je je laptop?

Er zijn verschillende platforms waar je je laptop kunt verkopen, zoals eBay, Marktplaats, en gespecialiseerde elektronica-inruilwebsites. Elk platform heeft zijn eigen voor- en nadelen. Op eBay kun je mogelijk een hogere prijs krijgen, maar moet je rekening houden met verkoopkosten en verzendkosten. Op Marktplaats kun je lokaal verkopen en face-to-face transacties doen, wat soms gemakkelijker is.

Welke laptops leveren het meeste op?

MacBook Pro-modellen staan bekend om hun duurzaamheid, prestaties, en sterke merkloyaliteit, wat resulteert in een hoge doorverkoopwaarde. Vooral de recente modellen met M1- of M2-chips zijn zeer gewild. ThinkPad-laptops, vooral uit de X- en T-serie, zijn zeer gewild in de zakelijke markt vanwege hun robuustheid en betrouwbaarheid.

Je telefoon verkopen

Net als bij laptops speelt het model en de opslagcapaciteit van een smartphone een grote rol in de waarde. Nieuwere modellen zoals de iPhone 12 of iPhone 13 zullen uiteraard meer waard zijn dan oudere modellen. Daarnaast geldt dat een iPhone met 256GB opslagruimte meer waard is dan eenzelfde model met slechts 64GB.

Conditie

De conditie van je smartphone is van groot belang. Een smartphone zonder krassen, barsten of andere beschadigingen zal aanzienlijk meer waard zijn. Ook de batterijconditie speelt een rol; een batterij die nog in goede staat verkeert, maakt de telefoon aantrekkelijker voor kopers. Het hebben van de originele doos, oplader en oordopjes kan ook bijdragen aan een hogere verkoopprijs.

Simlock-vrij

Een smartphone die simlockvrij is, heeft doorgaans een hogere waarde omdat deze door een breder publiek kan worden gebruikt, ongeacht de provider. Zorg er ook voor dat de software up-to-date is en dat alle persoonlijke gegevens zijn gewist.

Waar verkopen

Ook je smartphone kun je verkopen via diverse platforms. Zet je smartphone bijvoorbeeld op Marktplaats. Heb je geen zin in mensen aan je deur, dan zijn er ook platforms waar je iPhone inruilen een optie is. Je krijgt dan bijvoorbeeld een tegoedbon voor je oude iPhone bij de aanschaf van een nieuwe.

Welke smartphones leveren het meeste op?

Wanneer je je smartphone verkoopt, zijn er een aantal merken en modellen die een hogere doorverkoopwaarden hebben. Dit komt door hun populariteit, merkbetrouwbaarheid of technische specificaties.

Iphone

Apple iPhones staan bekend om hun hoge doorverkoopwaarde. De combinatie van sterke merkloyaliteit, regelmatige software-updates en duurzame hardware zorgt ervoor dat deze toestellen hun waarde goed behouden. Deze modellen leveren het meeste op:

  • iPhone 13-serie: Inclusief de iPhone 13, iPhone 13 Mini, iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max.
  • iPhone 12-serie: Vooral de iPhone 12 Pro en 12 Pro Max blijven populair.
  • iPhone 11 Pro en 11 Pro Max: Deze modellen zijn iets ouder, maar nog steeds zeer gewild.
  • iPhone SE (2020): Een budgetmodel dat zijn waarde goed behoudt door zijn prestaties en compactheid.

Samsung Galaxy

Samsung’s vlaggenschipmodellen, met name uit de Galaxy S serie zijn ook zeer gewild op de tweedehandsmarkt. Ze bieden geavanceerde functies en krachtige prestaties en behouden lang hun waarde.

Google Pixel

Google’s Pixel-telefoons zijn geliefd om hun schone Android-ervaring en uitstekende camera’s. Hoewel deze smartphones een kleiner marktaandeel hebben, behouden ze lang hun waarde.


Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.