thuiswerken

In sommige gevallen staan ze allemaal tegelijk aan: de desktop, de laptop, de tablet en de smartphone. Zeker tijdens het thuiswerken komt dit voor. Onze digitale apparaten vreten samen opgeteld aardig wat energie, maar er zijn manieren om dit terug te dringen. Waar we kunnen ‘consuminderen’ (minder consumeren), kunnen we ook ‘compu-minderen’.

Terug achter de desktop

We zetten dagelijks onbewust de energieleverancier ‘aan het werk’ met al onze apparaten. De desktop, om te beginnen, werd niet meer zo veel gebruikt als voorheen. Maar wellicht staat het ding in thuiswerkperiodes weer uren achtereen te zoemen. Op de bank zit intussen de partner de hele dag op de laptop te werken, terwijl de tv gezellig op de achtergrond aan staat en er tablets en smartphones aan de oplader liggen. Bij elkaar geteld loopt het stroomverbruik dus aardig op. Hierbij is vooral de desktop de boosdoener.

Grotere of externe harde schijf

Denk er eens over na om de desktop ook te vervangen door een zuinige laptop, en/of de huidige laptops van een grotere harde schijf te voorzien. Een externe harde schijf die je alleen aansluit wanneer je de bestanden erin nodig hebt, is ook een optie. Als je draadloze verbindingen zoals wifi en bluetooth niet gebruikt, zet ze dan uit. Of werk op de laptop die je al hebt en sluit deze aan op schermen met een dockingstation.

Achtergrondvermaak en vergaderen

Natuurlijk, een tv-programma op de achtergrond is fijn en makkelijk, maar als je aan het werk bent kijk je er niet echt naar. Is de radio niet net zo gezellig? Een simpel transistorradiootje verbruikt veel minder dan een televisie. Kun je dingen doen op de tablet in de plaats van de laptop (vergaderen bijvoorbeeld)? Gebruik die dan: een tablet verbruikt veel minder stroom.

Zorg dat apparaten langer meegaan

We hebben het nog niet over de stroomvretende data-opslag gehad, maar voordat je daar überhaupt gebruik van maakt, heeft je tablet, laptop of smartphone al veel energie gekost bij de productie ervan. Zolang we met z’n allen steeds nieuwe modellen blijven kopen, houden we die vervuilende productie in stand. Zorg dat je apparaten langer meegaan, bijvoorbeeld door de nu veel gebruikte lithium-ion-accu niet helemaal ‘op te maken’. Sluit de accu weer aan op de oplader voordat hij leeg is, dan verliest hij niet zo snel aan capaciteit.

Relativeer de sociale media en pak ‘s avonds een boek

Na zo’n hele dag thuiswerken zoeken we ook ‘s avonds de sociale media op om te kijken wat iedereen zoal meemaakt. Vraag je af of dit echt zo interessant is, zet de smartphone uit en ontspan met een filmpje. Je zit de hele dag al achter een scherm! Nog beter: pak er een boek bij. Je ogen en hersenen moeten tot rust komen.

Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.