Een harde schijf is sneller vol dan je lief is. Vaak weet je zelfs niet eens goed hoe je dat voor elkaar hebt gekregen. Dan is Hdgraph een handig tooltje om uit te vissen waar al je gigabytes aan zijn opgegaan.

Het programma toont de bestanden op je harde schijf als een overzichtelijk taartdiagram met meerdere niveaus. Met de geselecteerde schijf in het midden toont Hdgraph alle mappen en submappen naar buiten waaierend. Hoe groter de blokken, hoe meer schijfruimte ze innemen. De structuur wordt nog eens verder verduidelijkt door het gebruik van verschillende kleurzones.

[download_file]

Voordat je die resultaten te zien krijgt, moet de harde schijf natuurlijk wel eerst gescand worden. De duur van die scanprocedure hangt af van de grootte van de schijf en van hoever deze gevuld is. Je kan ook mappen rechtstreeks vanuit de Windows-verkenner scannen. Daarvoor moet je wel even Hdgraph aan het rechtsklikmenu toevoegen (via Tools, Explorer Integration).

Het overzicht is door zijn kleuren erg duidelijk;

In het overzicht kan je ook dubbelklikken op submappen, waarna die het overnemen als middenpunt van het overzicht. Desgewenst kan je ook meteen in het taartdiagram ingrijpen en mappen verwijderen.

Hdgraph vereist het .Net Framework 2.0 van Microsoft. Dat zou op de meeste Windows-computers al aanwezig moeten zijn. Mocht het toch ontbreken, dan kan je het hier bij Microsoft terugvinden.

Windows XP/Vista

External links

HDGraph