De ogen hadden al heel wat te stellen met de introductie van televisie. Met de inburgering van de computer is daar veel extra belasting bijgekomen. Het is niet ongebruikelijk dat je overdag op het werk naar een lcd-monitor tuurt en daar ‘s avonds makkelijk een paar uur bij optelt.

Voor alle internetverslaafden en fanatieke knutselaars is er nu F.lux, een sobere applicatie die de schermkleuren bijstelt afhankelijk van het tijdstip van de dag. Dat levert bij de eerste start een rozige gloed op die met het verdwijnen van daglicht steeds dieper en voller wordt. Dat is in eerste instantie wennen, maar na verloop van tijd merk je dat het effect heeft op de ogen.

[download_file]

De ongecompliceerde interface is meteen begrijpelijk en F.lux heeft nauwelijks aandacht nodig om in te stellen. Onlangs is een locatiezoeker toegevoegd, waarmee je de geografische coördinaten van je woonplaats kan opzoeken en toevoegen. Op die manier loopt het programma synchroon aan het verstrijken van dag en nacht.

F.lux is geen aanrader voor grafische specialisten die niet zonder een monitor met waarheidsgetrouwe kleuren kunnen. Het nut van een dergelijk programma lijkt daarnaast beperkt. Maar zodra je F.lux uitschakelt en de helderheid van je beeldscherm je in het gezicht slaat, wordt pas duidelijk waarom wij het aanraden.

Dit gratis programma is voor alle grote besturingssystemen geschikt, zodat iedereen zijn ogen een plezier kan doen. Wij bieden hier de Windows-versie aan; op de projectpagina vind je de overige versies.

Windows XP/Vista

External links

F.lux