Apple lanceert versie 4 van browser Safari en heeft het over 's werelds snelste en innovatiefste webbrowser voor Mac en Windows-pc's.

Apple pakt uit met versie 4 van browser Safari en heeft het over ‘s werelds snelste en innovatiefste webbrowser voor Mac en Windows-pc’s.

Volgens Apple draait Safari 4 Jafascript 4,2 keer sneller dan Safari 3, ruim drie keer zo snel als Firefox 3 en zelfs tot dertig keer sneller dan Internet Explorer 7. Dit is te danken aan de nieuwe Javascript-motor Nitro. Tevens claimt Apple dat Safari HTML-pagina’s driemaal zo snel laadt als IE7 en bijna drie keer zo snel als Firefox 3. Voor de techneuten: Apple heeft de Sunspider-benchmark gebruikt voor de Javascript-resultaten en de iBench 5.0-benchmark voor de HTML-metingen.

Nieuwe functies
Tot de nieuwe functies behoort de Cover Flow-interface. Daarmee kunnen gebruikers gemakkelijk door surfgeschiedenis scrollen, alsof ze door albumillustraties in iTunes bladeren.

[download_file]

Tevens voegde Apple ‘Top Sites’ toe. Deze functie houdt bij welke pagina’s je het vaakst bezoekt en maakt daar een ‘wand’ van voorvertoningen van. Een witte ster is het teken dat een van deze websites nieuwe inhoud heeft gepubliceerd sinds je laatste bezoek.

Safari 4 Bèta: veel sneller dan IE7

Nieuw is ook het Smart Address Field. Dit lijkt wel op een eigen implementatie van de awesome bar in Firefox 3. De functie vult webadressen automatisch aan, middels een lijst met suggesties van Top Sites, bladwijzers en de surfgeschiedenis.

Met Full History Search kan je zoeken in titels, webadressen en de complete tekst van onlangs bekeken pagina’s. Tabs on Top maakt surfen via tabs gemakkelijker en intuïtiever, belooft Apple.

Verder verplaatst Safari 4 de tabs naar de bovenkant van het venster. Nieuwe tabs kunnen worden toegevoegd door te klikken op een plusteken, rechtsboven in het venster. Safari voor Windows heeft herkenbare ‘Windows-uiterlijkheden’ gekregen, zoals de standaard lettertypeweergave van Windows en de typische titelbalken, randen en knoppenbalken.

De bètaversie van Safari 4 kan gratis worden gedownload en is beschikbaar voor Mac en Windows-pc’s (XP SP2 & Vista).

External links

Apple Safari