Inkscape wil als openbronpakket de concurrentie aangaan met commerciële vectortekenprogramma’s als Adobe Illustrator en Coreldraw. Het prille versienummer wijst erop dat de makers nog een hele hoop plannen hebben voor ze die ambities kunnen waarmaken. Toch is Inkscape ook nu al een uiterst uitgebreid en functioneel pakket.

De toolset werd met drie tools uitgebreid: een verfemmer, een tweaktool waarmee objecten vervormd kunnen worden (uitrekken, verbuigen, …) en een tool die 3D-dozen met een correct perspectief kan neerzetten. Ook het aantal filters werd flink uitgebreid: de ene, eenzame Gaussian Blur-filter van 0.45 heeft nu gezelschap van dertien nieuwe.

[download_file]

De interface is stukken duidelijker geworden

Inkscape is gebouwd rond het open bestandsformaat Scalable Vector Graphics (.svg), gebaseerd op een standaard van de W3C. De ondersteuning voor svg wordt alweer verder uitgebreid, maar opvallender is de nieuwe ondersteuning voor pdf- en Adobe Illustrator-bestanden (.ai). Vooral pdf is een erg nuttige toevoeging; er zijn maar weinig gratis programma’s die pdf’s rechtstreeks kunnen bewerken.

Helaas worden eps-bestanden niet volledig ondersteund. Inkscape kan wel exporteren als eps, maar ze niet rechtstreeks openen. Ghostscript, een ander openbronprogramma, kan de eps wel omzetten naar pdf. Zo kan het weliswaar geopend worden in Inkscape, maar voor een populair bestandsformaat als eps is dat nogal omslachtig. Een betere ondersteuning is gepland voor de volgende versie.

Het kleurenpallet heeft er een pak functionaliteit bijgekregen.

De interface is sterk vereenvoudigd. Het merendeel van de losse vensters is teruggebracht naar uitklapmenu’s. Ook het kleurenpalet is erg verbeterd. Nu kan je objecten makkelijk van kleur veranderen. Je kan de vul- of randkleur aanpassen door simpelweg een kleur vanuit het pallet naar het object te slepen, of door op een kleur te rechtermuizen.

Voor de downloads zelf verwijzen we naar de website van Inkscape. Daar vind je versies voor zowel Windows, Mac OS X als Linux.

External links

Inkscape