Intro
Updaten is een gouden werkwoord in computerland. Als je je hardware en software niet tijdig van een update voorziet, hink je binnen de kortste keren achterop. Maar hoe meer zaken je gaat installeren, hoe groter de kans dat er eens iets in de soep draait.
Vaak helpt het om het programma dat de fout veroorzaakt te deïnstalleren, maar als dat niet het geval is kan een systeemherstel soelaas bieden.Met deze ingebouwde Windows-functie zet je je machine in principe terug in de tijd, naar een moment waarop alles nog soepel draaide.
Op voorwaarde dat je herstelpunten gemaakt hebt natuurlijk. Wij vertellen je stap voor stap hoe je dat doet. Opgelet: zorg wel dat je op je pc aangemeld bent met een beheerdersaccount, want anders kan je geen systeemherstel uitvoeren.
Vooral alle duidelijkheid: Windows Systeemherstel is géén back-uptool! Bestanden die je na het maken van een herstelpunt verwijdert, blijven foetsie. Systeemherstel dient met andere woorden om je systeem en zijn instellingen terug te zetten, niet om verwijderde of gewijzigde bestanden in hun oorspronkelijke staat te herstellen.
STAP 1: Systeemherstel inschakelen
Systeemherstel wordt automatisch ingeschakeld als je een nieuwe computer voor het eerst opstart, of als je een nieuw besturingssysteem geïnstalleerd hebt. Voorwaarde is wel dat je minstens 200 MB vrije schijfruimte hebt op de schijf of partitie waarop het besturingssysteem geïnstalleerd is.
Is dat niet het geval, dan wordt systeemherstel automatisch ingeschakeld van zodra er genoeg vrije ruimte beschikbaar is. Het omgekeerde geldt ook: als er ineens te weinig plaats beschikbaar is, wordt systeemherstel uitgeschakeld. Je bent dan meteen alle gemaakte herstelpunten kwijt. Zodra systeemherstel terug ingeschakeld wordt, wordt er wel automatisch een nieuw herstelpunt aangemaakt.
Om systeemherstel handmatig in te schakelen, klik je met je rechtermuisknop op DEZE COMPUTER en kies je in het snelmenu de optie EIGENSCHAPPEN. Dan kom je in het venstertje SYSTEEMEIGENSCHAPPEN terecht, waar je op het tabblad SYSTEEMHERSTEL klikt (zie afbeelding). Als er geen vinkje staat bij SYSTEEMHERSTEL UITSCHAKELEN (OP ALLE STATIONS, afhankelijk van het feit of je al dan niet meer dan één station of partitie hebt), is alles in orde.
STAP 2: Selectief systeemherstel
Heb je meer dan één schijfstation of partitie, dan kan je kiezen op welke schijven je systeemherstel inschakelt. Op het tabblad SYSTEEMHERSTEL zie je een lijstje van al je stations. Daarboven heb je de optie om systeemherstel voor alle stations uit te schakelen.
Wil je systeemherstel alleen voor een bepaald station uitschakelen, dan selecteer je het in de lijst en klik je aan de rechterkant op de knop INSTELLINGEN. Daar zet je vervolgens een vinkje voor SYSTEEMHERSTEL UITSCHAKELEN.
Voor het station waarop je besturingssysteem is geïnstalleerd, kan je systeemherstel niet afzonderlijk uitschakelen (zie afbeelding). Dat heeft ook geen zin, omdat de essentiële systeembestanden op dat station staan. Een systeemherstel zou maar weinig uithalen als die bestanden niet in het herstelpunt opgenomen worden.
STAP 3: Schijfruimte toekennen
In hetzelfde venster zie je ook een schuifregelaar om de hoeveelheid schijfruimte te regelen die voor het herstelpuntarchief mag dienen. Heb je maar één station, dan zie je die schuifregelaar gewoon op het tabblad SYSTEEMHERSTEL staan (zie afbeelding).
Afhankelijk van hoe groot je harde schijf is, kan je meer of minder schijfruimte toewijzen aan de systeemherstelmodule. Je zet de schuifregelaar best op maximum. Standaard is dat zo’n 12% van de beschikbare schijfruimte. Hoe minder ruimte je geeft, hoe minder herstelmogelijkheden je hebt.
Omgekeerd kan je eventuele schijfruimteproblemen ook tijdelijk oplossen door de schuifregelaar wat lager te zetten. Met de OK-knop als gids baan je je een weg uit de venstertjes.
STAP 4: Systeemherstelmodule verkennen
De systeemherstelmodule vind je in het startmenu, onder ALLE PROGRAMMA’S, BUREAU-ACCESSOIRES, SYSTEEMWERKSET. Het venster is opgedeeld in twee delen, gescheiden door een verticaal blauw lijntje (zie afbeelding).
Aan de linkerkant krijg je wat meer uitleg en kan je met een klik op INSTELLINGEN VAN SYSTEEMHERSTEL opnieuw naar het Systeemherstelvenster van de vorige stap. Aan de rechterkant kan je met de module aan de slag en dat gaan we uiteraard ook doen.
STAP 5: Een herstelpunt maken
In het hoofdvenster van de systeemherstelmodule kies je aan de rechterkant voor EEN HERSTELPUNT MAKEN en druk je op VOLGENDE. In het volgende venster kan je een beschrijving geven van je herstelpunt (zie afbeelding).
Dat is niet verplicht, maar een geheugensteuntje kan je later helpen om het juiste herstelpunt te kiezen. Als je een herstelpunt maakt voor je een bepaald programma installeren, kan je het bijvoorbeeld WINDOWS ZONDER [PROGRAMMANAAM] noemen. De tijd en datum worden automatisch aan het punt toegevoegd.
Je kan meerdere herstelpunten per dag maken, al zal dat niet vaak nodig zijn. Ben je tevreden met je beschrijving, dan klik je op MAKEN. Een tiental seconden later vertelt de module je dat je herstelpunt gemaakt is. In vette rode letters krijg je ook nog eens tijd, datum en beschrijving van het punt te zien. Nu kan je ofwel terug naar de startpagina van de module gaan, of het venster sluiten.
STAP 6: Een herstelpunt terugzetten
Een herstelpunt terugzetten gaat al even eenvoudig als er eentje maken. Als je computer meer conflicten vertoont dan het Midden-Oosten, start je opnieuw de systeemherstelmodule op.
Kies deze keer aan de rechterkant voor EEN EERDERE STATUS VAN DEZE COMPUTER HERSTELLEN. Na een druk op VOLGENDE krijg je een kalender te zien. Op de vetgedrukte data werden er één of meerdere herstelpunten aangemaakt (zie afbeelding). Kies een datum en maak, indien nodig, in het rechterveldje een keuze tussen de verschillende herstelpunten.
Als je nu op VOLGENDE drukt, krijg je nog even datum en tijd van het herstelpunt te zien, samen met enkele waarschuwingen. Ben je zeker dat je je systeem wil herstellen, dan druk je opnieuw op VOLGENDE. Als je met een ander programma bezig was, zorg dan wel dat je al je vorderingen bewaard hebt!
Vervolgens sluit Windows zichzelf af en wordt het systeemherstel doorgevoerd.
STAP 7: Herstelling ongedaan maken
Als je pc opnieuw opgestart is, vertelt een venstertje je dat je systeem hersteld is. Alles zou weer vlotjes moeten lopen. Is dat niet het geval, of is er meer verdwenen dan je gedacht had, dan kan je het systeemherstel ongedaan maken.
Open opnieuw de systeemherstelmodule. Je zal zien dat je aan de rechterkant een derde optie hebt gekregen, namelijk DE LAATSTE HERSTELBEWERKING ONGEDAAN MAKEN (zie afbeelding). Selecteer die optie.
Een druk op VOLGENDE toont je welk herstelpunt je zal ongedaan maken. Nog een druk op VOLGENDE en een heropstart brengen je pc weer in zijn vorige staat.