Ik heb altijd Outlook Express gebruikt omdat je hier makkelijk kon schakelen tussen verschillende identiteiten. Nu heb ik een pc met Vista, en importeren van/naar verschillende identiteiten blijkt niet meer mogelijk. Heel vervelend, want nu komen de mails van de drie mailboxen allemaal samen in Vista Mail. Volgens Microsoft moet je dan een identiteit maken voor elke mailbox. Dat heb ik gedaan, maar nu moet ik telkens afmelden als iemand anders even zijn mail wil checken. Weten jullie raad?

Dirk Roels

Het klopt dat Windows Mail in Vista niet langer identiteiten (e-mail-id’s) ondersteunt. Als je een Outlook Express-account met verschillende id’s hebt en Windows upgradet van XP naar Vista met, start Windows Mail automatisch een wizard die je helpt bij het importeren van je vorige e-mail-id’s in je huidige gebruikersaccount. Er zit dus inderdaad weinig anders op dan voor elke id een andere gebruikersaccount aan te maken.

Wel kan je gebruik maken van de snelle gebruikerswissel (druk op de Vista-orb, klik het pijltje aan en kies ANDERE GEBRUIKER), zodat je heel snel kan omschakelen naar een andere account, zonder dat de vorige gebruiker daarvoor moet afmelden. Een mogelijk alternatief is het gratis Incredimail, dat ook onder Vista nog altijd met identiteiten kan werken, op een vergelijkbare manier als bij Outlook Express.

Blijf je bij Windows Vista, en gebruik je per gezinslid een andere e-mailalias (binnen eenzelfde account), dan kan je dat met een berichtregel opvangen. Je zorgt er dan voor dat mail die binnenkomt op een adres dat niet het jouwe is, op de mailserver blijft staan. Alleen mail die aan jou gericht is, laat je binnen. De andere gebruikers doen dan uiteraard net hetzelfde.

Lezers die hun XP-partitie willen verwijderen om Vista met een schone lei te kunnen installeren, kunnen hun Outlook Express-gegevens uiteraard eerst nog veilig stellen. Dat staat stap voor stap beschreven op www.vista4beginners.com/MIgrate-from-Outlook-Express-to-Windows-Mail.

Een handig alternatief is het gratis tooltje PicoBackup. Je zal dan wel eerst het gezipte exportbestand moeten uitpakken en de importwizard van Windows Mail naar de juiste map moeten verwijzen, afhankelijk van wat je precies wil binnenhalen (adressen dan wel berichten).