Op je computer en op internet gebruik je wachtwoorden voor alles en nog wat: webmail, online winkelen, ... Met het gratis KeePass en deze workshop stop je al die wachtwoorden veilig in een brandkast. Netjes bij elkaar, en toch veilig.Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Intro

De beste wachtwoorden bestaan uit een volledig willekeurige opsomming van cijfers en letters, afgewisseld met nog enkele speciale tekens. Je hebt echter niet voldoende aan één sterk wachtwoord dat je op verschillende plaatsen gebruikt.

Als iemand dit wachtwoord achterhaalt, heeft hij in principe toegang tot alle plaatsen waar je dit wachtwoord voor gebruikt.

Wie dus op een veilige manier met z’n wachtwoorden wil omgaan, heeft ofwel een goed geheugen nodig om al die verschillende varianten te onthouden, ofwel een handig hulpmiddeltje dat dat in jouw plaats kan doen.

In deze workshop gaan we aan de slag met KeePass, een tool die op een veilige manier én volledig gratis al je wachtwoorden voor je bewaart.

STAP 1: Downloaden en installeren

Download het installatiebestand van KeePass op http://keepass.info/download.html en installeer het programma op je computer.

Als je het programma in het Nederlands wil gebruiken, moet je ook het Nederlandstalige taalbestand downloaden dat je vindt op http://keepass.info/translations.html.

Kopieer het bestand NEDERLANDS.LNG uit het zip-bestand naar de directory waarin je KeePass geïnstalleerd hebt, waarschijnlijk C:Program FilesKeePass Password Safe. Start vervolgens het programma op.

 

STAP 2: Nederlands graag!

Wie perfect uit de voeten kan met de Engelse taal, kan deze stap wellicht overslaan. Voor alle anderen hebben enkele vrijwilligers het programma gelukkig volledig vertaald naar het Nederlands.

Als je in de eerste stap het taalbestand naar de juiste locatie hebt gekopieerd, dan kan je de taal van het programma aanpassen door in de menubalk op VIEW te klikken en vervolgens CHOOSE LANGUAGE te selecteren. In het volgende venster klik je vanzelfsprekend op NEDERLANDS, waarna het programma opnieuw opgestart wordt.

Alle menu’s zijn nu in het Nederlands.

 

STAP 3: Database aanmaken

Je bent klaar om een database aan te maken waarin KeePass al je wachtwoorden bewaart. Klik in de menubalk op BESTAND, NIEUW en geef een zelfgekozen hoofdwachtwoord in.

Zorg ervoor dat het sterk genoeg is. De balk onderaan geeft aan hoe gemakkelijk of moeilijk jouw paswoord te kraken valt. Vanaf nu is dit het enige wachtwoord dat je moet onthouden!

Als extra beveiliging kan je een sleutelbestand aanmaken, dat je op een usb-stick bewaart. Om de database te openen, heb je dan zowel het sleutelbestand als het hoofdwachtwoord nodig. Het sleutelbestand wordt aangemaakt door volledig willekeurig op je toetsenbord te tokkelen, of je muisaanwijzer in een vak te bewegen.

 

STAP 4: Wachtwoorden ingeven

In de volgende stap moet je je wachtwoorden ingeven. Het hoofdvenster van KeePass bestaat uit twee delen. Links vind je een boomstructuur met een aantal categorieën. Je kan zelf categorieën toevoegen of verwijderen door met de rechtermuisknop in deze boomstructuur te klikken en te kiezen voor WACHTWOORDGROEP TOEVOEGEN of WACHTWOORD-SUBGROEP TOEVOEGEN.

Je wachtwoorden kan je ingeven door rechts te klikken in het rechterveld en te kiezen voor INVOER TOEVOEGEN. In het venster dat verschijnt, kunnen we bovenaan een categorie en eventueel ook een icoon selecteren voor dit wachtwoord. De andere opties spreken voor zich, maar we overlopen ze even.

  • Bij TITEL kan je invullen waarvoor je dit wachtwoord gebruikt, bijvoorbeeld ‘Hotmail’.
  • Bij GEBRUIKERSNAAM geef je logischerwijs je gebrukersnaam in.
  • Bij WACHTWOORD komt je wachtwoord, dat je bij HERHAAL nog een keer moet ingeven om typfouten te voorkomen.
  • Typ je niet graag blind, dan kan je dit wachtwoord zichtbaar maken door op de button met de drie bolletjes te klikken.
  • Klik je op de knop met het sleuteltje, dan zal Keepass automatisch een paswoord voor jou verzinnen.
  • Voor wachtwoorden die je op het internet gebruikt, kan je bovendien bij URL nog het adres bij de bijhorende website ingeven.

Herhaal deze stap voor al je wachtwoorden en bewaar de database vervolgens door te klikken op BESTAND, OPSLAAN. Op dezelfde manier kan je nadien ook nieuwe wachtwoorden toevoegen.

 

STAP 5: Wachtwoorden gebruiken

Alle wachtwoorden die je ingegeven hebt, verschijnen in het hoofdscherm van KeePass, netjes gerangschikt per categorie

Door te dubbelklikken op de url. Een dubbelklik op de gebruikersnaam of het wachtwoord, en de gegevens worden naar het klembord gekopieerd. Je kan ze dan met de toetsenbordcombinatie CTRL+V in de juiste invoervelden plakken.

Een andere mogelijkheid is je gebruikersnaam en wachtwoord naar het juiste invoerveld te verslepen.

 

STAP 6: Veiligheid troef

Je hebt nu wel al je wachtwoorden in één veilige database opgeslagen, maar dat wil nog niet zeggen dat je volkomen veilig zit. Je kan immers nog steeds het hoofdwachtwoord van je database vergeten of het sleutel- of databasebestand kan verloren of beschadigd raken, waardoor je mogelijk al je wachtwoorden kwijt bent.

Het is dus niet onverstandig om een veiligheidskopie van je database te maken. De eenvoudigste manier is door in het bestandsmenu te klikken op OPSLAAN ALS en de database op een verwisselbaar medium te bewaren. Heb je ook een sleutelbestand aangemaakt, dan kan dat je manueel kopiëren van op het verwisselbare medium waarop je het bewaard hebt.

We kunnen ook een volledige lijst van alle opgeslagen wachtwoorden exporteren naar een tekst- of Excel-bestand. Echt veilig is dit natuurlijk niet, want deze bestanden worden zonder encryptie op de harde schijf opgeslagen. Het is echter wel handig om snel een volledige lijst van alle wachtwoorden te kunnen afdrukken om op een veilige plaats te bewaren.

 

External links

Keepass