Intro

Lang geleden, toen de dieren nog spraken en inbelverbindingen normaal waren, gooiden wij al onze mp3’s simpelweg in een map met de naam Mp3. Die gewoonte is sindsdien niet meer veranderd, waardoor onze muziekcollectie is uitgegroeid tot een onoverzichtelijke janboel. Een van onze goede voornemens voor het nieuwe jaar was om alle mp3’s netjes te ordenen volgens artiest en album.

Een niet te onderschatten klus, vooral omdat de bestanden geen eenvormige naamgeving hebben. In de bestandsnaam van sommige nummers herkennen we duidelijk de artiest, het album en de titel, terwijl anderen het simpelweg bij Track01.mp3 houden. Voor we aan onze opruimactie kunnen beginnen, passen we dus best een mouw aan die onduidelijkheid.

Tags?
Een handig hulpmiddel daarbij zijn de zogenaamde tags. Dat zijn identiteitskaarten die in de meeste audiobestanden ingebakken zitten, en te vergelijken zijn met de fiches die je lang geleden in echte bibliotheken kon aantreffen. Tags bevatten informatie over het nummer in kwestie, zoals de titel, de artiest en het album. Met programma’s als Mp3tag kan je die informatie snel en eenvoudig aanpassen en je muziekbestanden automatisch laten hernoemen op basis van die tags. Zo wordt je collectie in een mum van tijd weer overzichtelijk en gaat het classificeren voortaan een pak vlotter.

STAP 1: Downloaden

Mp3tag kan je gratis downloaden op www.mp3tag.de. De site is in het Duits, maar door rechts bovenaan op ENGLISH te klikken, is de taalstrijd meteen gewonnen. Op zich maakt je taalkeuze niet veel uit, want je moet in het navigatiemenu sowieso op DOWNLOAD klikken. Op de volgende pagina klik je op de bestandsnaam van het programma om het installatiebestand binnen te halen.

Bij ons is dat mp3tagv242setup.exe, aangezien Mp3tag op het moment van schrijven aan versie 2.42 toe is. Het installatiebestand is maar een goede anderhalve megabyte groot en staat dus in een oogwenk op je harde schijf. De installatie zet je in gang door te dubbelklikken op het binnengehaalde bestand.

 

STAP 2: Installeren

Eerst moet je kiezen in welke taal Mp3tag geïnstalleerd moet worden. Nederlands wordt standaard geselecteerd, en dat lijkt ons een uitstekende keuze. Na enkele drukken op OK, VOLGENDE en AKKOORD kan je het installatietype kiezen. Je kan de vinkjes ook gewoon zelf bijzetten of verwijderen. Onderaan lees je bij BESCHRIJVING wat een bepaalde optie precies doet. Na een druk op VOLGENDE kan je kiezen waar het programma geïnstalleerd moet worden.

Daarna kies je eventueel in welke map in het Start-menu de snelkoppelingen horen te komen en vervolgens kan het installeren beginnen. Je krijgt een kadertje te zien dat vraagt of je de snelkoppelingen al dan niet alleen voor de huidige gebruiker wil maken. Maak je keuze, en even later is de installatie al voltooid. Om het programma meteen op te starten, laat je het vinkje bij START MP3TAG V2.42 staan en klik je op VOLTOOIEN.

 

STAP 3: Geluidsbestanden inladen en sorteren

Voor je aan de slag kan, moet je Mp3tag de weg naar je muziekbestanden wijzen. Dat hoeven trouwens niet per se mp3’s te zijn; het tooltje ondersteunt ook een hoop andere formaten, waaronder AAC, ogg, wma en FLAC. In de menubalk bovenaan klik je op het mapicoontje met het groene vinkje erbij (MAP WIJZIGEN), waarna je naar je muziekmap bladert. Wil je alle submappen opnemen, dan laat je het vinkje bij SUBMAPPEN staan; anders haal je het uiteraard weg.

Met een druk op OK worden alle bestanden en hun tags ingelezen. Je krijgt heel wat informatie te zien, waaronder de bestandsnaam, de locatie van de bestanden en de tagversie. Dat oogt wat rommelig, en dus klik je met je rechtermuisknop op de kolomtitels en kies je KOLOMMEN AANPASSEN. Daar kan je kolommen selecteren en met het rode kruis uit het overzicht verwijderen. Met een druk op OK worden de wijzigingen doorgevoerd.

De liedjes worden standaard gesorteerd op bestandsnaam, maar met een simpele klik op eender welke kolomtitel sorteer je ze zoals je wil. Door de nummers bijvoorbeeld te sorteren op titel kom je dubbele bestanden heel gauw op het spoor, zeker als alle tags netjes ingevuld zijn.

 

STAP 4: Tags aanpassen

In de lijst kan je in één oogopslag zien waar er tags ontbreken. Zo is er voor sommige nummers enkel de titel ingevuld, maar niet de artiest of het album. Om die informatie snel aan te vullen, selecteer je alle nummers van dezelfde artiest of van hetzelfde album. Dat doe je door ze eerst volgens artiest of album te sorteren, vervolgens het eerste nummer aan te klikken, je SHIFT-knop ingedrukt te houden en ten slotte het laatste nummer aan te klikken.

In de linkerkolom zie je alle tagveldjes staan. Veldjes die voor alle nummers hetzelfde zijn, zoals de artiest, staan mooi ingevuld. Bij de andere krijg je < houden > te zien, wat er op neerkomt dat de individuele informatie in die velden gewoon behouden wordt voor elk nummer. Wil je een bepaald veld bij alle liedjes wissen, denk maar aan overbodig commentaar, dan selecteer je daar in de uitklaplijst < WISSEN >. Je kan nu ook de artiest en/of het juiste album invullen.

Als je wil kan je ook een coverbeeld invoeren door onderaan in het vierkant met de grijze plaat rechts te klikken en op COVER TOEVOEGEN te klikken. Tevreden met je wijzigingen? Dan klik je in de menubalk bovenaan op het icoon met de diskette om de veranderingen te bewaren. Je krijgt een bevestigingskader te zien dat je weer sluit met een druk op OK.

Informatie van het net plukken
Het internet kan je werk nóg makkelijker maken. Ontbreken er gegevens van een bepaald album, dan selecteer je alle nummers en klik je in het menu bovenaan op TAG SOURCES. Wij kregen de beste resultaten met Amazon.de. In het kadertje geef je de albumtitel op, waarna Amazon in zijn database op zoek gaat naar de nodige informatie. Vervolgens kies je het juiste album uit de lijst en druk je op OK.

Je krijgt een nieuw kadertje te zien met alle beschikbare informatie over de geselecteerde nummers, vaak zelfs met de juiste albumcover bij. Je kan alle gegevens eventueel aanpassen door erop te dubbelklikken. Met één enkele klik op OK worden alle tags van de geselecteerde nummers meteen vervolledigd.

 

STAP 5: Bestandsnamen uniformeren

Een van de grootste ergernissen in onze eigen muziekbibliotheek is het ontbreken van geüniformeerde bestandsnamen. Sommige bestandsnamen vermelden zowel de artiest, het album als de songtitel, terwijl andere enkel het tracknummer van de cd en de titel tonen. Zodra je alle tags hebt aangepast, kan je met Mp3tag je liedjes eenvoudig en snel hernoemen.

Daarvoor selecteer je alle liedjes met CTRL+A, en klik je in de menubalk bovenaan op CONVERTEREN en vervolgens op TAG – BESTANDSNAAM. Daarna moet je de formattering kiezen. In het invulveld staat een op het eerste gezicht vrij ingewikkelde code, maar het voorbeeld eronder maakt veel duidelijk. Wij houden onze naamgeving liefst simpel en hernoemen al onze nummers volgens het sjabloon ARTIEST – LIEDJE.MP3. De bijhorende code daarvoor is %ARTIST% – %TITLE%.

Zodra je aanpassingen doorvoert in de code, wordt ook het voorbeeld meteen aangepast. Met een druk op OK worden alle geselecteerde bestanden hernoemd. Als een bestand al bestaat, dan krijg je van Mp3tag een melding dat het geen bestand kan maken dat al bestaat. Zo kom je opnieuw een aantal dubbels op het spoor. Als het proces voltooid is, krijg je een kadertje dat je vertelt hoeveel bestanden er hernoemd werden. De kolom Bestandsnaam ziet er ook meteen een pak ordelijker uit.

 

STAP 6: Lijst exporteren

Met Mp3tag kan je de volledige lijst van je mp3’s exporteren naar bijvoorbeeld een html- of tekstbestand. Daarvoor selecteer je alle bestanden en klik je in het menu BESTAND op EXPORTEREN. Daar kies je een geschikt formaat uit en geef je een locatie op voor het geëxporteerde bestand. Met een druk op OK wordt de lijst gemaakt en kan je het exportbestand meteen laten weergeven. Wil je bepaalde kolommen niet opnemen, dan moet je ze eerst verwijderen in het hoofdvenster.

External links

Mp3tag