Een beeld zegt duizend woorden, dus tel uit hoeveel informatie je kan stoppen in de instructiefilmpjes die je maakt met het gratis Camstudio.

Met deze zogenoemde screencastingtool kan je beeld en geluid opnemen van alles wat er op je scherm gebeurt, waardoor je een krachtige manier hebt om instructies of een spelsessie vast te leggen. Je kan kiezen om de cursor wel of niet in beeld te brengen en aangepaste bewegende symbolen gebruiken om je doel nog duidelijker te maken. Dit kan allemaal van pas komen voor docenten, collega’s en familieleden.

[download_file]

Omdat Camstudio een ingebouwde SWF Producer heeft, kan je de gefilmde resultaten die in avi-formaat worden bewaard meteen overzetten naar Flash-filmpjes. Dit is nog altijd een van de populairste videoformaten voor online gebruik. Een instructie kan je dus snel en probleemloos op het web publiceren.

Geavanceerde functies
Camstudio beschikt over enkele functies om je beelden wat meer glans te geven. Je kan slechts een deel van het scherm opnemen en de kwaliteit van het beeld terugbrengen om het zo transportvriendelijk te maken. Met ‘videoannotatie’ voeg je een webcamfilmpje van jezelf toe waarin je (verkleind) commentaar kan geven.

In tegenstelling tot betaalde alternatieven als Camtasia is Camstudio donationware: de auteur laat het aan jou over om een gift over te maken om de ontwikkeling op gang te houden. Dat betekent niet dat dit programma tekortschiet; achter de schermen beschikt het over een groot aantal geavanceerde functies, waaronder verschillende compressieformaten en het handmatig bepalen van het aantal beeldjes per seconde.

We hadden graag gezien dat het helpmenu uitgebreider was: er is veel te ontdekken bij dit Engelstalige programma en het is niet altijd even duidelijk hoe verder te gaan.

Wij verwijzen u ook naar de eerste bètaversie van Camstudio 2.5, omdat zij een bug repareert die ervoor zorgde dat aangemaakte Flash-filmpjes niet konden worden afgespeeld in de Firefox-browser. Dit is echter nog een onstabiele ontwikkelversie. In deze download vind je daarom de 2.0-uitvoering.

Windows 2000/NT/XP/Vista 

External links

Camstudio