We zijn wat moe van de overvloed aan tekstverwerkers, maar we konden het toch niet laten om Jarte eens uit te proberen. Deze Wordpad-uitvoering met een Word-jasje doet alles goed en wordt geen veeleisend blok aan het been.

Jarte is een lichtvoetige, draagbare tekstverwerker die enkele eigenschappen van andere programma’s leent om verrassend uit de hoek te kunnen komen. Het programma is gebouwd op de motor van Microsoft Wordpad, heeft de tabbladen van Mozilla en heeft onder meer een Nederlandstalige spellingscontrole en andere extra’s die je uit andere kantoorsoftware kent.

[download_file]

Bij het openen van Jarte zie je meteen dat dit programma anders is. Het heeft een afgeborsteld briefhoofd als interface waar kleine knoppen toegang bieden tot de deelmenu’s. De ontwikkelaars maken gebruik van ‘klikloos’ navigeren, wat inhoudt dat een menu zal openen als je de muis op een van de knoppen laat rusten. Het nut lijkt ons beperkt, maar als de functie je bevalt kan je in groot detail bepalen waar je het gebruikt.

Gebruikers van Word zullen moeten wennen aan Jarte, al zijn de verschillen met de Microsoft-tekstverwerker niet bijzonder groot. Het is prettig dat je twee verschillende menuweergaven hebt en ook kan bepalen welke menu’s je toevoegt. Als je het Office 2007 Compatibility Pack hebt geïnstalleerd, kan je ook bestanden in dit tekstformaat openen.

Een handige zoekfunctie, een koppeling naar een online woordenboek en meerdere skins zijn andere voordelen van deze tekstverwerker, die toch vooral ook uitblinkt dankzij zijn snelle opstarttijd en geringe geheugenverbruik. Jarte heeft een betaalde uitvoering met meer functies, maar die heb je niet per se nodig om deze uitstekende tekstverwerker ten volle te benutten.

We hebben een link toegevoegd naar zowel de reguliere (eerste link) als de draagbare versie (tweede link).

Windows 98/ME/NT/4.0/2000/XP/Vista 

External links

Jarte