Veel is er niet veranderd aan deze laatste versie van Picasa, Googles populaire fotobeheerder met koppeling naar het web. Belangrijk is dat deze 3.1-versie Nederlandstalige ondersteuning biedt.

Picasa is van oorsprong bedoeld als een intuïtief programma om foto’s te importeren van je harde schijf of fototoestel, waarna je snel kan sorteren en desgewenst online zetten met de webdienst Picasa Web Albums.

[download_file]

Retoucheren
De fotobewerkingsfunctie, die al in staat was om eenvoudige aanpassingen te maken in de contrastverhouding en belichting, kan nu ook het rode-ogeneffect verwijderen en onvolkomenheden wegwerken met de nieuwe retoucheringsfunctie. Dankzij betere ondersteuning voor het RAW-formaat in de 3.0-versie voelen professioneel ingestelde fotografen zich nog meer thuis in het programma.

Picasa 3 voegt daarnaast geanimeerde teksten en watermerken aan de afbeeldingen toe voor een professioneler effect. De mogelijkheid om collages te maken was er al; Google heeft het gereedschap voor deze modus uitgebreid en zegt dat niet alleen wallpapers maar ook afdrukken op posterformaat tot de mogelijkheden behoren.

Movie Maker
De krachtigste nieuwe functie in Picasa 3 is zonder twijfel de Movie Maker. Daarmee maakt u slideshows met tekst en muziek, die u kunt renderen en online kunt zetten dankzij de samenwerking met Youtube.

De fotosoftware heeft zijn greep op Windows verstevigd, met een fotoviewer (voorzien van een slideshow) die terug is te vinden in het Windows-contextmenu. Wanneer u op de Printscreen-knop van uw toetsenbord drukt, slaat het programma uw schermafbeeldingen op in een aparte map, zodat u ze snel kan bewerken en toevoegen. U kunt vanuit Picasa hele bestandsmappen verplaatsen naar een andere locatie op uw harde schijf.

Online delen
Picasa’s sterkste troef; zijn integratie met het web, is verder uitgebouwd om het online delen van uw afbeeldingen makkelijker te maken. U kunt hele fotomappen met één druk op de knop uploaden naar uw Picasa Web Albums-account. Als u liever een beperkt aantal mappen online bewaart, raden wij u aan om de synchronisatiefunctie te leren kennen. Die zet nieuw toegevoegde foto’s automatisch online en houdt ook aangebrachte wijzigingen bij.

Nog beter
Google is er met Picasa 3 in geslaagd om een goed fotobeheerprogramma aanzienlijk beter te maken. Een van de meest innovatieve nieuwe functies van Picasa Web Albums is gezichtsherkenning, gekoppeld aan de mogelijkheid om naamlabels toe te voegen. Dit systeem was in voorgaande versie alleen in het Engels beschikbaar, maar is in Picasa 3.1 uitgebreid naar het Nederlands.

Om de privacy te beschermen, is een extra optie toegevoegd aan de manieren waarop u een album uploadt. In eerste instantie kun u een fotomap publiek of  ‘unlisted’ maken, wat inhoudt dat de afbeeldingen onzichtbaar zijn totdat u een url doorgeeft aan iedereen aan wie u de foto’s wilt tonen. Een nieuwe, strengere optie staat alleen het vertonen toe aan specifieke gebruikers die een Picasa-account hebben.

Windows XP/Vista, Linux

External links

Picasa