Avast Home Edition is een virusscanner die je gratis kan downloaden. Het programma draait in de achtergrond of kan gericht de harde schijf onderzoeken op geïnfecteerde bestanden.

Avast 4.7 is gratis, maar biedt alle functionaliteit die je van een professionele virusscanner verwacht. Het programma doorzoekt mails en de harde schijf op virussen en andere malware. Daarbij kan je aangeven of verwisselbare media, de complete schijf of alleen bepaalde mappen moeten worden nagekeken.

[download_file]

Via een schuifknop regel je hoe grondig Avast te werk moet gaan. Wanneer het systeem een virus bevat, zal Avast het besmette bestand verwijderen of je van het virus op de hoogte brengen; daarna kan je bepalen wat er met het virus moet gebeuren.

Schild tegen malware
Web Shield is een functie waarmee je het inkomende internetverkeer in de gaten houdt. Het schild fungeert als een proxyserver en filtert virussen, adware en spyware afkomstig van het internet. Het virtuele schild is compatibel met alle bekende browsers, inclusief Microsoft Internet Explorer, Firefox, Mozilla en Opera.

Niet alleen het internetverkeer wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Avast scant ook bestanden die afkomstig zijn van nieuwsgroepen, P2P-netwerken en instant messaging-programma’s. De nieuwste versie kan ook archiefbestanden (DBX-bestanden) van Outlook Express uitpakken en desinfecteren. Dat is dus een troef van Avast: het kan gecomprimeerde bestanden onderzoeken.

Uiterlijk aanpassen
Avast is ook een van de weinige virusscanners die je naar wens kan aanpassen. Op de website van Avast zijn diverse leuke skins beschikbaar om het programma een nieuw uiterlijk aan te meten. Het programma is ook in het Nederlands verkrijgbaar.

Voor thuisgebruik (niet-commercieel) is Avast Home Edition gratis. Na zestig dagen moet je je wel registreren, maar dat is kosteloos en neemt slechts enkele minuten in beslag. Je krijgt dan via mail een licentiesleutel toegestuurd.

Windows 95/98/ME/NT4/200/XP

External links

Avast