Het openbronprogramma Handbrake is uitstekend gereedschap om films om te zetten, zodat je ze kan bekijken op een iPod of een PSP. Het komt ook van pas als je van een dvd een kopie voor eigen gebruik wil maken.

Handbrake is er voor Windows-pc’s, Linux-machines en Macs. Sinds versie 0.9.3 kan het programma ook alle videobestanden omzetten, niet alleen dvd-films.

[download_file]

Presets
Handbrake is relatief eenvoudig te gebruiken, al zijn er heel wat opties die het verwarrend kunnen maken. Het gemakkelijkste is werken met de vooraf gedefinieerde profielen, die onder de noemer presets verschijnen.

Deze presets zijn in deze versie overzichtelijk opgesomd en hebben zelfverklarende namen, zoals iPhone/iPod Touch, Xbox 360, PSP of iPod. Als u een van deze presets selecteert, eindigt u wellicht met een perfect eindresultaat dat op het gewenste toestelletje afspeelt.

We schrijven ‘wellicht’, want soms loopt het fout door ontbrekende codecs of foute instellingen. Een nadeel is dat Handbrake je niet altijd goed inlicht over wat er nu fout liep. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het omzetten mislukt omdat je niet de nodige software voor een omzetting naar het H.264-formaat op je machine hebt staan. We ondervinden trouwens dat Handbrake op de pc vaker de mist in gaat dan op de Mac.

Dit programma staat bol van de opties. Zo is het mogelijk om een AC3-soundtrack te herleiden tot stereogeluid en ondertitels van een dvd-film meteen op het videobeeld te ‘branden’. Hoelang het omzetten van een videobestand duurt, hangt uiteraard af van de motor in je pc. Hoe krachtiger, hoe sneller de conversie.

Film schieten
Versie 0.9.3 brengt veel nieuws. Dat Handbrake nu alle videobestanden kan omzetten naar een ander formaat, werd al genoemd. Deze eigenschap is best handig als je bijvoorbeeld met een compactcamera een videofilmpje hebt geschoten. Meestal eindig je dan met een groot bestand. Met Handbrake kan je er iets handzamers van brouwen.

Ondersteuning is ook toegevoegd voor Theora en een betere H.264-codec. Op de Mac moet je wel samen met Handbrake VLC installeren om gecodeerde dvd-films te converteren.

Ten slotte zijn er ontelbare bugs opgelost. Een stevige opsomming vind je hier.

Op de downloadpagina vindt u links naar alle versies van Handbrake. Bij het Windows- en Mac-platform krijg je de keuze tussen de Command Line Interface- en GUI-versie. Alleen deze laatste heeft een grafische interface en is dus voor de meeste gebruikers de aangewezen keuze. Let wel, de Mac-versie werkt alleen onder Leopard, niet onder Tiger (Mac OS X 10.4).

Windows 2000/XP/Vista, Mac OS X 10.5 of Linux

External links

HandBrake