Mijn pc start op een normale manier op maar zodra het bureaublad verschijnt, blijft het systeem ongeveer 30 tot 45 seconden ‘hangen’. Wat veroorzaakt deze vertraging? Ik gebruik Windows XP Home.
Leo Bonjean

Vermoedelijk gaat het om een of meer programma’s of services die automatisch mee met Windows opstarten en zich in het geheugen nestelen. Dat kan je uitvissen door bij UITVOEREN de opdracht msconfig in te tikken en op de tabbladen SERVICES en OPSTARTEN de vinkjes te verwijderen naast items waarvan je eigenlijk zeker bent dat je zonder kan. Krachtiger en eveneens gratis tools zijn Autoruns en What’s Running.

Nemen we dit laatste als voorbeeld: door het vinkje weg te halen deactiveer je het bewuste item, maar kies je DELETE in het snelmenu, dan verwijder je het item definitief van je schijf. Een andere mogelijke oorzaak is dat Windows bij het opstarten op zoek gaat naar netwerkmappen, terwijl die niet langer bestaan of op dat moment niet toegankelijk zijn. Zulke netwerkverbindingen kan je desgewenst weer verbreken met de Verkenner, meer bepaald via het menu EXTRA, NETWERKVERBINDING VERBREKEN.

Het kan natuurlijk ook nooit kwaad je schijf te defragmenteren en alle overbodige bestanden te verwijderen. Ook daarvoor vind je de nodige tools in Windows (via ALLE PROGRAMMA’S, BUREAU-ACCESSOIRES, SYSTEEMWERKSET). Vergeet ook niet dat de manier waarop je Windows afsluit een zeer grote impact kan hebben op de manier waarop en de snelheid waarmee Windows opstart. Probeer het maar even door Windows in SLAAPSTAND of STAND-BY af te sluiten!