Vuze stelt zichzelf voor als de Rolls Royce van de torrentclients. Met een interface die veel lijkt op iTunes mikt het voormalige Azureus op onervaren gebruikers die gemak boven alles verkiezen.

Na een grondige renovatie eerder dit jaar hebben de ontwikkelaars van Vuze opnieuw besloten om wijzigingen door te voeren aan zijn software. Dat heeft geleid tot een interface die meer weg heeft van een mediabibliotheek dan een programma als Utorrent. Zijbalken, die te bedienen zijn met sneltoetsen, geven toegang tot gedownloade bestanden en een verzameling video’s die via een online gemeenschap worden aangeboden.

[download_file]

Torrentgebruikers zullen eerder geïnteresseerd zijn in de mogelijkheid om torrentrackers toe te voegen aan de ingebouwde zoekmachine. We zien nog geen mogelijkheid om zelf profielen toe te voegen van favoriete sites, maar verwachten dat die al snel zullen volgen. Geavanceerde functies, waaronder anoniem delen van torrentbestanden en RSS-inschrijven, ontbreken niet.

Voor de glanzende interface en het vermogen om gedownloade filmbestanden binnen hetzelfde venster af te spelen, betaal je wel een prijs. Vuze 4.0 eist al snel 100 MB aan werkgeheugen op, nogal een verschil met het vederlichte Utorrent.

Wie echter niet op de hoogte is van het torrentmechanisme en op zoek is naar een soepel werkende alles-in-één-oplossing, zal de vernieuwde gratis software op prijs stellen. Het is daarnaast prettig om te zien dat het niet alleen Windows maar ook Mac OS X ondersteunt, waarvan je het installatiebestand hier kan vinden.

Windows XP/Vista, Mac OS X

External links

Vuze