ls er over alternatieven voor Microsoft Word wordt gesproken, noemt iedereen al snel Openoffice.org. Maar er zijn nog andere keuzes. Abiword, bijvoorbeeld. Het openbronprogramma volstaat ruimschoots voor eenvoudige tekstdocumenten, met soms verrassend professionele extraatjes.

Abiword biedt voldoende opmaakmogelijkheden voor je teksten, waaronder ook paginanummers, voet- en eindnoten, afbeeldingen, tabellen en links. Importeren van Openoffice.org- en MS Word-bestanden verloopt vrij vlekkeloos, alleen met geavanceerde functies loopt het wel eens mis.

[download_file]

Ook een spellingcontrole ontbreekt niet, maar verwacht niet hetzelfde niveau en gebruiksgemak als in MS Word of Openoffice.org. AbiWord is ook in het Nederlands beschikbaar, inclusief spellingcontrole, maar we merken wel dat het programma soms in de knoop raakt door de verschillende taalinstellingen.

Woordenboeken
Bij de installatie kan je extra woordenboeken binnenhalen. Als de gekozen downloadlocatie niet beschikbaar is, wat altijd kan gebeuren, krijg je echter niet de kans om een andere locatie te kiezen. Je moet dan achteraf naar de website van AbiWord surfen om alsnog de gewenste woordenboeken te downloaden. Soms vallen vertalingen in de menuvensters iets te lang uit om volledig leesbaar te zijn; dan zie je bijvoorbeeld "andaard waard" in plaats van "Standaard waarden".

Deze minpunten worden wel goedgemaakt door enkele professionele functies, zoals documentbeheer, het vergelijken van documenten en revisies. Ook handig is Mail Merge om persoonlijke mailings op te stellen: de gegevens worden automatisch ingevoegd in een template.

Plug-ins
Een ander sterk punt van Abiword zijn de plug-ins. Via deze aparte downloads breid je de mogelijkheden van het programma verder uit, hoofdzakelijk met importfilters voor obscure bestandsformaten.

Deze update is vooral een overwinning op een twintigtal bugs die Abiword in hun greep hielden. De software zou dus nu veel stabieler zijn, aldus de ontwikkelaars. Zij blijven ook sleutelen aan functies om samen te werken, en hebben in 2.6.4 ook de ondersteuning voor ODF en Openoffice.org-bestanden verbeterd.

Abiword is beschikbaar voor een amalgaam aan besturingssystemen en in verschillende talen, waaronder het Nederlands. De link bij dit artikel brengt je naar een pagina waar je de voor jou passende keuze kan maken en bijkomende plug-ins en woordenboeken kan afhalen.

Windows 2000/XP/Vista, OS X, GNU/Linux, Unix, Solaris, e.a.

External links

AbiWord