Windows Live Messenger, het voormalige MSN, blijft met zo’n vierhonderd miljoen gebruikers het populairste chatprogramma ter wereld. In de bèta van versie 9 zien we dat Microsoft enkele aanpassingen heeft doorgevoerd die vooral het design ten goede komen.

De opvallendste wijziging ten opzichte van versie 8.5 is dat foto’s bij een chatgesprek voortaan links in het venster staan. Dat geldt ook voor webcambeelden. Verder kan je kiezen om de avatars uit je contactenlijst klein, middelmatig of groot weer te geven. Wanneer iemand zijn foto of nickname wijzigt, verschijnt dit overigens onder aan het programma als een soort nieuwsflits. Smileys blijven voorlopig ongewijzigd, al kan je deze al langer handmatig aanpassen.
 

[download_file]

De bèta van de nieuwe Windows Live Messenger maakt het programma opnieuw iets handiger en mooier.

Overzichtelijke gesprekken & minder statussen
In een chatgesprek worden opeenvolgende berichten van één persoon voortaan vlak onder elkaar getoond (zie foto). Deze aanpassing maakt gesprekken een stuk overzichtelijker. Vooral wanneer je vrienden graag nicknames van anderhalve regel gebruiken is dit een handige evolutie. Een andere kleine maar handige wijziging is dat links in de gebruikersnamen voortaan aanklikbaar zijn.

In de nieuwe Messenger vinden we voortaan nog maar drie online statussen terug. ‘Beschikbaar’ (vroeger ‘online’), ‘bezet’ en ‘afwezig’ blijven, maar ‘lunchpauze’, ‘aan de telefoon’ en ‘zo terug’ zijn in versie 9 verdwenen. In ruil daarvoor geeft Microsoft de resterende statussen een extra kleurtje. Zo kan je voortaan de status herkennen aan de groene, rode of oranje kleur rond een avatar.

Let wel even op bij het uitvoeren van de Live-installer. Die stelt automatisch voor om meteen ook een hele zwik andere Live-toepassingen op je computer te installeren. Kan handig zijn, maar als je alleen de update van Messenger wil, moet je hier een en ander uitvinken.

External links

Windows Live