Dit Duitse programma etaleert zich als een gratis alternatief voor het dure Photoshop. Dat is het niet helemaal, al komt deze geavanceerde beeldbewerker heel ver voor een pakket dat geen cent kost.

Het hoofdvenster en de menu-indeling hebben alvast veel weg van het Photoshop, waardoor de gewenning die een pakket als Gimp vaak vergt achterwege blijft. Het beschikt daarnaast over veel functies die je in Photoshop zal vinden, waaronder transparantie, een ‘historische’ functie voor het ongedaan maken van fouten en een aanzienlijke hoeveelheid filters.

[download_file]

Enkele kunstjes
Werkelijk de concurrentie aangaan met Photoshop is onbegonnen werk, maar Artweaver kent een aantal kunstjes die het zeker de moeite waard maken voor fotobewerkers. Het penseelgereedschap is uitgebreid en kan vele vormen aannemen, waardoor je de beschikking hebt over kalkeffecten, airbrush, kalligrafische lijnen en andere snufjes. Je kan de bestaande kwasten naar wens aanpassen om nieuwe effecten te bereiken.
 

De bestandsondersteuning voor dit programma is prima, met herkenning voor onder meer PNG, JPEG, GIF, TIFF en gedeeltelijke ondersteuning voor PSD, het standaardformaat van Photoshop. Helaas herkent het de beeldlagen niet, waardoor je de afbeelding wel kan openen, maar geen geavanceerde bewerking kan uitvoeren met dit type bestand.

Draagbaar
Artweaver krijgt meer armslag door een verzameling plugins en heeft zelfs een draagbare versie, waardoor je het altijd kan meenemen op een draagbare harde schijf of een usb-stick. Verder is dit programma Nederlandstalig, verbruikt het weinig werkverheugen en komt het bewonderenswaardig ver als tegenhanger van het prijzige Photoshop.

Windows 2000/XP/Vista

External links

Artweaver