Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Als ik mijn Vista-computer in de slaapstand zet, schakelt hij na enige tijd terug in de gewone stand. Hoe kan ik dat voorkomen?
Gerda Van Giel

Misschien eerst meegeven dat ‘slaapstand’ in Vista niet hetzelfde betekent als in XP. Bij de slaapstand in XP worden alle open toepassingen en documenten naar je harde schijf weggeschreven, waarna de pc veilig zonder stroom kan worden gezet.

De slaapstand in Vista is wat in XP nog ‘stand-by’ heette: open toepassingen en documenten worden naar het RAM-geheugen gekopieerd, waarna de pc niet helemaal wordt uitgeschakeld.

De standaard afsluitmethode bij Vista is echter de ‘hybride slaap’, die beide toestanden combineert. Zo kan Vista in een noodgeval (zoals een stroompanne) nog altijd teruggrijpen naar de data op je schijf. Goed om weten is in elk geval dat je toestel bij slaapstand niet helemaal zonder stroom komt te zitten. Het indrukken van een toets of het bewegen met de muis kan al volstaan om Vista weer wakker te schudden.

Ben je zeker dat dit niet de oorzaak is, dan denken we richting netwerkkaart… Klik met de rechtermuisknop op COMPUTER, kies EIGENSCHAPPEN en vervolgens APPARAATBEHEER. Klik op het plusje naast NETWERKADAPTERS en klik met de rechtermuisknop op je adapter(s). Kies EIGENSCHAPPEN en open het tabblad ENERGIEBEHEER.

Verwijder het vinkje bij DIT APPARAAT MAG DE COMPUTER UIT SLAAPSTAND HALEN. Laat het vinkje bij DE COMPUTER MAG DIT APPARAAT UITSCHAKELEN OM ENERGIE TE BESPAREN staan, tenzij zou blijken dat je internetverbinding is weggevallen wanneer de pc uit slaapstand komt.

Kijk zeker ook even de instellingen van je BIOS na. Het configuratiescherm hiervan krijg je te zien als je kort na het opstarten van je toestel een speciale toets(combinatie) indrukt, zoals DEL of CTRL+F2.

Ga op zoek naar een menu-item als POWER, APM CONFIGURATION. Schakel opties als POWER UP BY PCI/PCIE DEVICES en BY PS/2 MOUSE uit en ga na of je probleem hiermee definitief van de baan is.