Om te weten welke software en systeemprocessen je processor aan het inpalmen zijn, heeft Windows een overzichtje. Maar soms heb je nood aan meer informatie. En dan is een programma als System Explorer best handig.

System Explorer is dus een vervanging voor het Taakbeheer-venster van Windows. Het hoofdvenster toont in één oogopslag welke programma’s actief zijn. Je kan ook bestanden naar een zone onderaan slepen om er meer informatie over te krijgen.

[download_file]

Tot dusver niets spectaculairs. Maar dat verandert als je de verschillende tabs uitprobeert. Onder ‘Processes’ bijvoorbeeld zie je hoeveel geheugen en processorkracht elk programma opslorpt; ‘Performance’ toont dat allemaal op een grafische manier. Andere tabs zijn dan weer interessant voor powerusers en ontwikkelaars, en vertellen onder meer welke bestanden momenteel door het systeem in gebruik zijn.

Dit programma laat je ook loeren in het Register. Zo ontdek je (en pas je aan) welke extra’s allemaal inhaken op Internet Explorer of welke programma’s samen met Windows opstarten. Als bonus krijg je snelkoppelingen naar een reeks Windows-onderhoudsprogramma’s, zoals Services Management en Disk Defragmenter.

Nieuw in versie 1.5 is ondersteuning voor plugins (waarvan er nog niet veel te vinden zijn) en een nieuwe beveiligingsfunctie die automatisch onderzoekt of een proces kwaadaardig is. Het is echter onduidelijk welke criteria hiervoor gehanteerd worden. System Explorer kan ook in het Nederlands.

Windows XP/Vista

External links

Mister Group