Bij heel wat programma’s komt het helpbestand in het chm-formaat. Ik zou die bestanden echter graag apart kunnen lezen. Bestaat daar speciale software voor?

Alfons Raes

Wie zijn schijf afspeurt naar bestanden met de extensie .chm botst ongetwijfeld op tal van exemplaren. Zo bevat de map windowshelp bijvoorbeeld al tientallen chm-bestanden.

Dat zijn stuk voor stuk gecompileerde html-bestanden. Dubbelklik je op zo’n bestand in je Verkenner, dan gaat er standaard een helpvenster van Windows open, met links een overzicht van alle items (en de tabbladen INHOUD, INDEX, ZOEKEN) en rechts de bijhorende informatiepagina.

Zo’n chm-bestand is echter een compilatie van verschillende html-pagina’s (en afbeeldingen). Wil je die html-pagina’s apart kunnen inlezen, dan moet je zo’n chm-bestand eigenlijk eerst de-compileren.

Dat kan met een gratis tool als CHM Encoder www.gridinsoft.com. De werking is vrij eenvoudig.

Start de tool op, en druk op de knop OPEN op het tabblad OPEN FILE. Blader naar het gewenste chm-bestand en bevestig met OPENEN. Kies een geschikte OUTPUT FOLDER op het tabblad ENCODE en druk op GO!

Even later is het chm-bestand uiteengetrokken in tal van html-bestanden. Je zal merken dat het compacte chm-helpbestand op deze manier heel wat minder overzichtelijk wordt – maar je kan de bestanden wél bekijken in je browser of tekstverwerker.