Op een website vond ik de handleiding van mijn tv-toestel terug in pdf-formaat. Het betreft een handleiding in vier talen, waaronder het Nederlands. Ik wil alleen die Nederlandstalige pagina’s (blz. 68 tot 90) opslaan. Hoe doe ik dat?

Kasimierz Kucharski

Via een omwegje is dat zeker mogelijk. We gaan er wel van uit dat het pdf-document niet beveiligd is tegen opslaan of afdrukken. In ons voorbeeld gebruiken we Adobe Reader 8: deze tool opent zich automatisch zodra we in onze browser een online pdf opvragen. Daarnaast maken we ook gebruik van een extra hulpmiddel, namelijk PDFCreator, een gratis tool waarmee je zelf pdf’s kan creëren.

Om er mee aan de slag te gaan, download je de tool op http://sourceforge.net/projects/pdfcreator, net als het taalbestand DUTCH.INI. Installeer het programma op je pc, en kopieer het taalbestand naar de submap LANGUAGES van PDFCreator. Via ALLE PROGRAMMA’S, PDF CREATOR start je de printmonitor van PDFCreator op, en in het menu PRINTER stel je bij OPTIES de gewenste printinstellingen in.

Gelukt? Open dan het bewuste pdf-document in je browser, of eigenlijk in Adobe Reader. Druk op het printericoontje van de tool. Kies als printer PDFCreator en tik de gewenste paginanummers in. Eventueel kan je de juiste pagina’s ook eerst in Adobe Reader selecteren via het paginaoverzicht in het linkerpaneel (klik dan met de rechtermuisknop op de selectie, en druk die van hieruit af). Zodra je met OK bevestigt, verschijnt het dialoogvenster van PDFCreator. Kies hier OPSLAAN, en geef een naam aan je pdf-document mee.

En dat je vanaf nu dankzij PDFCreator eigenlijk alle documenttypes gratis naar pdf kan omzetten, is natuurlijk handig meegenomen!