Winamp is niet meer dé referentie op gebied van mediaspelers, maar toch blijft het een aanrader voor wie iTunes of Windows Media Player beu is. Ook deze nieuwe versie heeft weer heel wat in zijn mars.

In de voorbije tien jaar is Winamp geëvolueerd van een simpele mp3-speler tot een programma dat de belangrijkste audio- en videoformaten afspeelt. Versie 5.54 zorgt op dat vlak voor nog meer verbreding, want het voegt ondersteuning voor SWF-bestanden toe. Verder draait het deze keer vooral om het herstellen van een hele hoop fouten in de mediaspeler.

[download_file]

Winamp biedt eigenlijk alles wat je kan verwachten van een mediaspeler. Er is een volledige muziekbeheerder aanwezig, met ondersteuning voor albumhoezen, speellijsten en podcasts. De autotagger die tags van muziekbestanden aanvult, is best nuttig. Een sterk punt is ook het rijke aanbod aan internetradiostations en webtv-zenders.

Het programma kan daarnaast dienen als beheerder voor een draagbare muziekspeler. Ook ondersteuning voor de iPod is present, voor wie de inmiddels reusachtige iTunes van Apple niet meer ziet zitten.

De lijst van muziekformaten die Winamp lust is indrukwekkend. Veel formaten zijn nogal obscuur, toegegeven, maar het is leuk dat het programma naast usual suspects mp3, WMA en AAC populaire alternatieven als Ogg en Flac afspeelt.

Een beetje sneu is dat bepaalde functies alleen beschikbaar zijn na het aanschaffen van de Pro-versie. Zo kan je enkel na betaling muziek-cd’s rippen naar mp3; de gratis uitvoering van Winamp ript wel naar aacPlus, AAC en WMA. Het schrijven van muziek naar cd kan bij de gratis editie alleen maar op dubbelvoudige snelheid. Wie sneller wil, moet zijn portefeuille trekken.

De link die wij aanbieden, leidt naar de volledige versie van Winamp in het Nederlands (Engels is ook mogelijk). Bij het installeren krijg je de keuze uit verschillende extra’s (waaronder een online muziekstreamdienst) en een drietal skins.

Windows ME/2000/XP/Vista

External links

Winamp