Als je computer vreselijk traag opstart, is dat waarschijnlijk omdat er heel wat overbodige processen mee worden ingeladen. Hoe kan je die nutteloze toepassingen op de achtergrond uitschakelen?Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Een pc die tergend langzaam opstart of traag reageert, is uitermate vervelend.

Een van de factoren die je systeem vertragen, zijn nutteloze toepassingen die op de achtergrond actief zijn. Kijk maar eens in de taakbalk rechts onderaan je scherm. Wat zie je? Inderdaad, een handvol icoontjes van tools die vrolijk meedraaien en van je geheugen afsnoepen. Het gaat hier om toepassingen zoals geluid, printer, scanner, Live Messenger, grafische kaart en tal van andere tools die zich gewoon op actief zetten wanneer je je aanmeldt bij Windows.

Gelukkig kan je alle toepassingen die nodeloos op de achtergrond meedraaien op een eenvoudige manier voor eens en voor altijd uitschakelen. Pas wel op: sommige toepassingen zijn van Windows zelf, en daar kan je dan ook beter af blijven.

Om dit voor elkaar te krijgen, ga je naar START, UITVOEREN en tik je msconfig in. Zo roep je het HULPPROGRAMMA VOOR SYSTEEMCONFIGURATIE tevoorschijn, waar je op het tabblad OPSTARTEN klikt. Hier kan je alle toepassingen naar wens in- of uitschakelen.

Als je iets verandert, wordt er bij het afsluiten gevraagd om de computer te herstarten. Dit kan je best doen, en je zal meteen zien dat het opstarten veel vlotter gaat dan voordien.