Gmail Drive speelt het een tikkeltje stout. Het programma misbruikt de onbeperkte opslagruimte van Gmail om een gratis online back-updienst te bouwen. Een reservekopie maken is kinderspel: gewoon via een optie in de Verkenner stuur je een bestand met één druk op de muisknop naar Gmail.

De eerste keer dat je met de rechtermuisknop op een bestand drukt en onder Kopiëren naar… de optie Gmail Drive selecteert, moet je de inloggegevens van je Gmail-account invoeren. Een vinkje plaatsen volstaat om toekomstige back-ups te laten plaatsvinden zonder dat je die gegevens steeds opnieuw moet invullen.

[download_file]

Filter aanmaken
Gmail Drive plaatst de bestanden in de inbox van Gmail. Dat is natuurlijk niet zo praktisch, zeker niet als je de maildienst ook echt gebruikt om berichten te versturen en ontvangen. Daarom kan je maar beter meteen een filter aanmaken die berichten met onderwerp ‘GMAILFS’ archiveert en een ‘label’ (bijvoorbeeld back-up) meegeeft. Je inbox blijft dan vrij van back-ups, maar je kan ze terugvinden via het zoekvenster of de lijst van labels.

Een minpunt is dat mensen die Gmail via een apart mailprogramma controleren sowieso de geback-upte bestanden gaan ontvangen als nieuwe mail. Handig is wel dat Gmail Drive als een aparte schijf in Verkenner verschijnt. Zo kan je meteen naar je back-ups navigeren. Overigens, Gmail Drive duikt pas op als optie in Verkenner na het herstarten van Windows.

Windows 2000/XP/Vista

External links

Viksoe