Adobe heeft wat goed te maken bij trouwe gebruikers van pdf-bestanden. Daarom beloven ze snellere laadtijden voor de vernieuwde Adobe Reader 9, die voortaan ook Flash-filmpjes kan weergeven.

Adobe heeft wat goed te maken bij trouwe gebruikers van pdf-bestanden. Daarom beloven ze snellere laadtijden voor de vernieuwde Adobe Reader 9, die voortaan ook Flash-filmpjes kan weergeven.

Het is meer dan een jaar geleden sinds Adobe de laatste update uitvoerde voor deze gratis tekstlezer, om ondersteuning voor Office 2007 toe te voegen. De internetgemeenschap wist in tussentijd steeds vaker het concurrerende Foxit Reader te vinden, dat beter samenwerkt met het web.

[download_file]

Adobe haalt de online banden nu stevig aan met een direct ingebouwde koppeling naar Acrobat.com, een online gemeenschap waar gebruikers hun pdf-bestanden kunnen uploaden en teksten kunnen bewerken via Adobe Buzzword. Voor deze webtoepassing heb je wel Adobe Air nodig, dat je gratis kan downloaden.

De lange laadtijd was een andere veelgehoorde klacht. Adobe zegt dat Reader 9 veel sneller reageert, al horen daar wel stevige systeemeisen bij. De gratis lezer vraagt minimaal 128 MB werkgeheugen, 335 MB schijfruimte en minimaal een 1,3 GHz Intel-processor. De softwaremaker heeft de interface vereenvoudigd en geografische tools voor 3D-coördinatie toegevoegd.

Het pdf-formaat van Adobe is een van de meest geaccepteerde tekstformaten in omloop vanwege zijn beveiliging. Adobe doet hier een schepje bovenop door digitale handtekeningen en geavanceerde 256 bits AES-encryptie toe te voegen aan Reader 9 en de betaalde leden van de Acrobat-familie.

Een Nederlandstalige versie van Adobe Reader 9 is er nog niet, en daarom leidt de link in dit artikel voorlopig naar de Engelse uitvoering. Vergeet niet om het eBay Desktop-programma uit te vinken voor je het programma downloadt – als je niet van plan bent het te gebruiken tenminste. Als je via Reader het web op wil, kan dat alleen met IE of Firefox. Ben je een Mac-gebruiker, dan heb je daarvoor Safari nodig.

Windows 2000/XP/2003/Vista, Mac OS X 10.4.11–10.5.3

External links

Adobe Reader