In mijn Windows Verkenner wil ik dat de inhoud van een bepaalde map altijd als MINIATUURWEERGAVEN afgebeeld wordt. Ik stel dat voor die map dan ook zo in, maar later blijkt de standaardweergave alweer op DETAILS te staan. Hoe kan ik dezelfde weergave voor een specifieke map behouden?

Bernard Vermeersch

Ga eerst en vooral in je Verkenner na of je de optie DE WEERGAVE-INSTELLINGEN VAN ELKE MAP OPSLAAN hebt aangestipt (op het tabblad WEERGAVE bij MAPOPTIES in het menu EXTRA). Was dat inderdaad zo, of helpt het activeren van deze optie niet, dan lijkt het er sterk op dat je Windows aan geheugenverlies lijdt.

Geheugentekort veeleer, want standaard onthoudt Windows XP de weergaveinstellingen van maximaal 400 verschillende mappen. Blijkbaar is jouw krediet intussen opgebruikt. Heb je Service Pack 2 geïnstalleerd, dan is dat aantal automatisch tot 5.000 opgetrokken. Zoniet, kan je dat zelf verhogen door een registeringreep.

Behoorlijk riskant, maar geen nood: je kan het veel makkelijker doen vanuit Tweak UI, onderdeel van de Microsoft Powertoys (gratis download op www.microsoft.com/windowsxp/downloads/powertoys/xppowertoys.mspx).

Zodra je Tweak UI hebt opgestart, open je de rubriek EXPLORER, en vervolgens CUSTOMIZATIONS. Daar kan je FOLDERS TO REMEMBER bijvoorbeeld opkrikken tot 5.000 (of een getal dat je zelf zinvol lijkt).

Overigens kan je ook even de subrubriek THUMBNAILS bekijken: daar kan je namelijk de standaardkwaliteit en -grootte van (nieuwe) miniatuurweergaven bijspijkeren.