Firefox 3.0 is de langverwachte opfrisbeurt voor de tweede populairste browser ter wereld. Zowel de rendermotor van de browser als de interface is aangepakt. Verschillende nieuwigheden maken het zoeken en downloaden op het internet veel gemakkelijker.

De nieuwe interface van Firefox 3.0 ziet er afgeslankt en fris uit. Een van de sterkste punten van Firefox zijn de talrijke uitbreidingen, en ook daar werd de nodige aandacht aan besteed bij het lanceren van deze derde versie. Een groot aantal van die extensies is al compatibel met de laatste update. Op de vernieuwde extensie-website van Mozilla hebben we veel nieuwe juweeltjes gevonden. Door de grondige voorbereiding verloopt de overstap voor Firefox 2.0-gebruikers behoorlijk soepel.

[download_file]

We zijn vooral blij met de nieuwe downloadmanager, die pauzeren en doorzoeken van binnengehaalde bestanden vereenvoudigt. De zogenoemde Awesome Bar, de intuïtieve adresbalk die tijdens het typen suggesties doet op basis van webhistorie en favorieten, werkt nog niet feilloos. 

Geheugenverbruik was een groot probleem bij Firefox 2.0. Ondanks al het werk dat daaraan is gedaan, merken we in de nieuwe versie nog steeds een flink verbruik. Met acht geopende tabs en twee werkvensters komen we uit op een krappe 200 MB in beslag genomen werkgeheugen. Aan de prestaties valt weinig te merken.

Bij dit artikel staat de link naar de Nederlandstalige Windows-uitvoering van Firefox 3.0.

External links

Mozilla Foundation