We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: Opera is een uitstekende browser. Met het verschijnen van de sterk verbeterde versie 9.5 heb je een perfect excuus om Opera nu eindelijk eens uit proberen.

Van oudsher is de grote troef van Opera de goede ondersteuning van webstandaarden geweest. Maar er is zoveel meer dat in het voordeel van de browser werkt, zoals een heldere interface met tabs en de Speed Dial, de snelheid en de ingebouwde mail-, rss- en BitTorrent-cliënt, om maar wat te noemen.

[download_file]

Veiligheid
Met versie 9.50 komen er danig wat pluspunten bij. Om te beginnen op vlak van veiligheid: Opera is uitgebreid met technologie die de surfer beschermt tegen phishingwebsites en malafide downloads. Voor deze functie wordt er samengewerkt met Haute Secure, Netcraft en PhishTank.

Quick Find is nog een indrukwekkende toevoeging aan het Opera-arsenaal. Zoals de naam aangeeft, gaat het hier om een zoekfunctie. Het knappe is dat je hier niet enkel zoekt in de paginanamen van bezochte pagina’s en favorieten, maar ook in de inhoud van pagina’s. En het gaat snel. Je gebruikt het gewoon door een zoekterm in de adresbalk te typen. Het zoekvenster rechts werkt samen met Google, een BitTorrent-zoekmotor, of een van de vele andere zoekmachines.

Notities bewaren
Een ander nieuwtje is Opera Link. Hiermee kan je browserinstellingen zoals favorieten en zelfs notities online bewaren en automatisch meenemen van pc naar pc, of zelfs naar een mobiel toestel waarop Opera Mini draait. Overigens kan je Opera volledig met skins en plugins personaliseren.

Wat meteen opvalt, is dat Opera 9.5 een hele snelle browser is. Volgens de makers zelfs meer dan twee keer zo snel dan versie 9.2, al kunnen we dat moeilijk verifiëren. We kunnen wél bevestigen dat de nieuwe Opera pijlsnel opstart en vlot reageert tijdens het surfen.

Opera 9.5 verschijnt simultaan voor Linux, Mac OS X en Windows. Het is ook beschikbaar in het Nederlands; daarvoor moet je de internationale versie binnenhalen en tijdens de installatie ‘Nederlands’ selecteren. De link bij dit artikel brengt je naar een pagina waarop je wellicht meteen de juiste versie aangeboden krijgt. Zoek je een andere uitvoering, dan moet je op de link ‘Show other versions’ klikken.

Windows 98/ME/NT/2000/XP/Server 2003/Vista, Linux of Mac OS X 10.3 of hoger

External links

Opera