Ik heb onlangs een iPod gekocht en zou er graag een paar filmpjes opzetten. Het probleem is echter dat je die eerst naar een speciaal formaat moet converteren. Ik heb gelezen dat dat met Quicktime 7 Pro kan, maar ik verkies uiteraard gratis software voor deze conversies.

Toon Van Assche

iPod werkt met het Mpeg4- of H.264-formaat. Wil je video’s kunnen bekijken in een ander formaat, dan zit er inderdaad weinig anders op dan die eerst te converteren. Je kan je geluk beproeven met de gratis service van www.media-convert.com.

Die slikt behoorlijk wat videoformaten (3G2, 3GP, AMV, ASF, AVI, DV, FLI, FLV, GVI, MKV, MOV, MP4, MPG, OGM, RM, SWF, VOB, WMV) en kan die onder meer omzetten naar MP4 voor iPod. Je hoeft enkel maar het bronbestand – op je harde schijf of in de vorm van een URL – op te geven, en het invoerformaat te specificeren, hoewel de service dat meestal automatisch detecteert. Daarna geef je het gewenste uitvoerformaat op. Met de CONVERT-knop zet je de service in gang.

Vergelijkbaar met deze dienst is Zamzar, die zich echter beperkt tot invoerbestanden van maximaal 100 MB. Hou er ook rekening mee dat beide services flink wat tijd nodig hebben voor zo’n omzetting. Iets handiger lijkt ons daarom een tool als Jodix Free iPod Video Converter of Videora iPod Converter. Beide programma’s zijn gratis en moeten op je pc geïnstalleerd worden.

Ze laten zich gemakkelijk bedienen, en net voor de conversie kan je nog de gewenste video- en audiokwaliteit instellen. De twee tools kunnen onder meer met de volgende invoerformaten overweg: AVI, MPEG, WMV, VOB en FLV.