Na de installatie van Service Pack 1 voor Vista (Home Premium) flikkert mijn muisaanwijzer en verschijnt het draaiende 'laad'-cirkeltje continu, ook als de computer niets uitvoert. Dat werkt behoorlijk op mijn zenuwen. Hoe kan ik dit oplossen?Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Na de installatie van Service Pack 1 voor Vista (Home Premium) flikkert mijn muisaanwijzer en verschijnt het draaiende ‘laad’-cirkeltje continu, ook als de computer niets uitvoert. Dat werkt behoorlijk op mijn zenuwen. Hoe kan ik dit oplossen?

Frans Verest

Dat is een probleempje dat waarschijnlijk met je grafische kaart te maken heeft. Veel kans dat er een welbepaalde service niet goed samenwerkt met Vista SP1 en daardoor erg veel kracht van je processor opslorpt.

Roep het Windows Taakbeheer op door Ctrl+Alt+Delete in te drukken en Taakbeheer starten te kiezen (of met de toetsenbordcombinatie Ctrl+Shift+Esc). Op het tabblad Prestaties zal je dan zien dat het CPU-gebruik erg hoog is, ook als je geen zware bewerkingen aan het doen bent.

Dat is nog maar de bevestiging van het probleem – sluit het Windows Taakbeheer opnieuw. De oplossing vind je door in het Services-menu te duiken. Klik op het Vista-logo, tik services.msc in en druk op Enter. Ga in de lange lijst die verschijnt op zoek naar Ati External Event Utility, klik erop met de rechtermuisknop en selecteer Eigenschappen.

In het uitklapmenu bij Opstarttype kies je vervolgens Uitgeschakeld. Even op Toepassen en OK klikken, het venster Services sluiten en opnieuw opstarten, en je probleem is vermoedelijk van de baan.